23 feb. 2023 | 17:39

Restricții privind utilizarea apei, după cea mai secetoasă iarnă. Seceta severă amenință statele europene

ULTIMA ORĂ
Restricții privind utilizarea apei, după cea mai secetoasă iarnă. Seceta severă amenință statele europene

Franța se pregătește să introducă restricții privind utilizarea apei după cea mai secetoasă iarnă din ultimii 64 de ani, în timp ce o secetă severă amenință țările din Europa.

Restricțiile privind apa vor fi introduse începând cu luna martie, o măsură fără precedent pentru această perioadă a anului, a declarat miercuri ministrul francez al mediului, Christophe Bechu.

Au trecut 32 de zile de la ultima ploaie, cea mai gravă de când există înregistrări care datează din 1959.

Vestea vine în contextul în care alte țări europene se confruntă cu preocupări similare legate de riscul unei secete catastrofale și de creșterea temperaturilor din cauza încălzirii globale, după ce luna ianuarie a fost a treia cea mai călduroasă din istorie.

Vremea neobișnuită de pe continent a dus la scăderea rezervelor de apă în Spania, la reducerea producției agricole și la maree joase care au făcut ca gondolele să nu poată naviga pe canalele istorice ale Veneției.

În Franța, udarea și irigarea sunt deja restricționate în 87 de municipalități din sudul țării – o măsură care se aplică de obicei vara și nu iarna – iar în cadrul întâlnirilor cu oficialii de vineri și luni se va analiza extinderea acestei măsuri, a declarat ministrul mediului, Bechu.

„Este fără precedent” în această perioadă a anului, a declarat ministrul.

„Franța este în stare de alertă”

Bechu nu a precizat măsurile posibile, dar a spus că acestea vor fi „blânde” și vor fi luate de la caz la caz, atunci când va fi nevoie într-o anumită zonă, pentru a evita să fie nevoie de măsuri mai dure, de urgență, mai aproape de vară.

Fermierii din cel mai mare sector agricol al Uniunii Europene urmăresc să vadă dacă ploile prognozate începând de miercuri vor atenua uscăciunea înainte de sezonul de creștere de primăvară.

În timp ce culturile de cereale semănate înainte de iarnă rămân în stare bună, potrivit biroului agricol FranceAgriMer, există temeri că culturile semănate în primăvară, cum ar fi porumbul și sfecla de zahăr, ar putea suferi de stres hidric, la fel ca în timpul secetei de anul trecut.

Acea secetă i-a determinat pe cultivatori să mărească însămânțarea culturilor de iarnă, cum ar fi grâul, și să lase mai puțin loc pentru soiurile de primăvară în acest an, a declarat sindicatul agricol FNSEA.

„Fermierii și-au adaptat deja însămânțările”, a declarat marți presei președintele FNSEA, Christiane Lambert.

În Spania, una dintre țările europene cele mai expuse la riscul de secetă, există de asemenea îngrijorare cu privire la rezervele actuale de apă.