05 mart. 2023 | 23:53

Reputat fizician susține că a descoperit cum să călătorească în timp cu ajutorul unei mașinării care arată ca un cilindru din raze de lumină care se rotesc

ȘTIINȚĂ
Reputat fizician susține că a descoperit cum să călătorească în timp cu ajutorul unei mașinării care arată ca un cilindru din raze de lumină care se rotesc

Un fizician susține că a descoperit cum ar putea să călătorească în timp. Misiunea acestuia de a dezvolta mașinăria include utilizarea unor lasere.

Ronald Mallett este omul de știință care dorește să realizeze o mașină a timpului care folosește lasere. Acesta a fost fascinat încă de mic de ideea de a călători în timp, în prezent având vârsta de 77 de ani. Acesta obișnuia să predea fizica la Universitatea din Connecticut și încă este de părere că o buclă laser care se rotește poate oricând îndoi timpul.

Totuși, planul său va fi unul greu pentru că, potrivit a ceea ce știm în prezent despre fizică, călătoria în timp este imposibilă, deși adesea apare în filmele science-fiction. După cum le înțelegem, legile fizicii nu permit călătoria în timp într-un mod care ar fi în concordanță cu cauzalitatea, ceea ce înseamnă că evenimentele nu pot avea loc înaintea cauzelor lor.

Totuși, unele teorii, precum teoria relativității generale și ideea găurilor de vierme, fac posibilă călătoria în timp. Dar aceste modele se bazează pe multe presupuneri și necesită condiții pe care nu le putem atinge cu tehnologia noastră actuală. Deci, deși călătoria în timp este încă o temă comună în science fiction, nu se crede că este posibilă pe baza a ceea ce știm despre știință în acest moment.

Ronald Mallett

Ronald Mallett

Fizician care susține că poate să călătorească în timp

Mallett este de părere însă, că a găsit o portiță. Ideea lui este de a crea o gaură neagră artificială, care ar putea genera un câmp gravitațional care ar putea duce la bucle de timp și la capacitatea de a călători în trecut, potrivit unui articol recent din The Guardian. Din 2019, prototipul a produs un fascicul de lumină care se rotește continuu.

Potrivit lui Mallett, „lumina poate crea gravitație, iar dacă gravitația poate influența timpul, atunci lumina însăși poate influența timpul”.

„Să presupunem că ai o ceașcă de cafea în fața ta chiar acum. Începi să amesteci cafeaua cu lingura. A început să se învârtească, nu-i așa? Asta face o gaură neagră care se rotește. În teoria lui Einstein, spațiul și timpul se relaționează unul cu celălalt. De aceea se numește spațiu-timp. Deci, pe măsură ce gaura neagră se rotește, va provoca o răsucire a timp”, explică el pentru The Guardian.

De undeva trebuie ca acest concept complex să înceapă. În urmă cu câțiva ani acesta susținea că „frații Wright nu au construit pur și simplu un avion”. Dacă aceștia „au construit un tunel de vânt pentru a determina configurațiile optime pentru aripile aeronavei. În ceea ce privește construcția unei mașini a timpului, tunelul de vânt trebuie construit înainte avionului”.

Prin urmare, Mallett și-a creat mașina prototip. El crede că poate funcționa, dar încă nu s-a întâmplat, iar dacă o face, nu poate merge atât de departe pe cât dorește el. În schimb, el afirmă că declinul înapoi în timp este limitat la momentul în care a fost creată bucla, potrivit BBC.