20 sept. 2023 | 10:18

Reprezentanții companiilor, nemulțumiți de pachetul de măsuri fiscale. Ce consecințe ar avea. „Efortul este de 85% pe mediul privat”

ACTUALITATE
Reprezentanții companiilor, nemulțumiți de pachetul de măsuri fiscale. Ce consecințe ar avea. „Efortul este de 85% pe mediul privat”

Reprezentanții Confederației Patronale Concordia, ce reunește peste 2.000 de firme active în România, sunt nemulțumiți de pachetul de măsuri fiscale.

Dezechilibru între eforturile mediului privat și cele ale aparatului bugetar

Aceștia reclamă apariția mai multor probleme, precum și un dezechilibru între eforturile mediului privat și cele ale aparatului bugetar, în contextul în care se dorește obținerea unor venituri de 100 de miliarde de lei în plus și strângerea unor economii de doar 16 miliarde de lei, până în anul 2028.

„O primă reacție la pachetul de măsuri fiscale pe care de abia astăzi l-am văzut, după două luni de discuții fără un text oficial, este că el ridică o serie de probleme majore dintre care voi puncta două. Prima este raportul dintre venituri și cheltuieli.

Guvernul vrea să colecteze 100 de miliarde în plus până în 2028, dar să facă o economie de doar 16 miliarde în aceeași perioadă.

Dacă inițial se vorbea de un efort egal, acum efortul este de 85% pe mediul privat și de 15% pe aparatul bugetar. Pe partea de cheltuieli măsurile propuse sunt neconvingătoare”, a spus directorul executiv al Concordia, Radu Burnete.

Confederația Patronală Concordia, despre alte consecințe ale măsurilor fiscale

De asemenea, patronatele reclamă că taxa de 1% pe cifra de afaceri se va transfera în prețuri, astfel că investițiile vor scădea.

„Am publicat recent o amplă analiză în care explicam de ce această taxă se va transfera în prețuri, este discriminatorie, va reduce investițiile și va afecta foarte multe companii românești pe care ar trebui să le încurajăm să se extindă în regiune și va avea un impact negativ deosebit în multe sectoare economice.

Coaliția de guvernare își asumă consecințele economice nefaste ale unei astfel de măsuri, noi am spus și spunem că ele nu vor întârzia să apară”, a mai spus directorul Concordia.

În plus, reprezentanții companiilor susțin că unele măsuri nu sunt limitate în timp, nu lasă timp de adaptare și vor crea blocaje în anumite industrii.

„Avem în final un text, dar foarte puțin timp pentru discuții, câteva zile practic dacă mai are cineva răbdare să asculte. Premierul a convocat (pentru miercuri, 20 septembrie, n.r.) patronatele și sindicatele pentru un Consiliul Tripartit. O să mergem să înțelegem ce are în vedere Guvernul, acum că avem un pachet oficial pe masă și o să ridicăm toate problemele pe care le anticipăm.

Timp să facem o evaluare minuțioasă a acestui proiect nu avem, dincolo de problemele mari pe care le are. Ne așteptăm să descoperim curând erori de natură legislativă în el. Dincolo de aceste erori și de taxa pe cifra de afaceri pe care o aminteam mai devreme, multe dintre măsuri nu sunt limitate în timp, nu lasă timp suficient de adaptare, nu au termene clare când vor intra în vigoare și ne așteptăm să creeze blocaje și probleme în mai multe industrii fără a-și atinge țintele de colectare.

Înțelegem că Guvernul trebuie să rezolve problema deficitului bugetar, dar la o primă vedere nu suntem convinși că a ales soluția corectă și regretăm că timp de câteva luni am discutat pe zvonuri și acum că avem o propunere oficială mai avem 1-2 zile pentru consultare”, a mai spus directorul.