14 feb. 2023 | 20:20

Rep. Moldova și-a redeschis spațiul aerian. O dronă necunoscută a survolat cerul țării. Explicațiile autorităților

ULTIMA ORĂ
Rep. Moldova și-a redeschis spațiul aerian. O dronă necunoscută a survolat cerul țării. Explicațiile autorităților

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis, marți după-amiază, din motive de securitate, au anunțat autoritățile de la Chișinău. Decizia vine la o zi după ce președinta Maia Sandu a acuzat Moscova că pregătește o lovitură de stat pentru dărâmarea actualei puteri. Prin urmare, niciun avion nu aterizează și nu decolează de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Spațiul aerian al Republicii Moldova, închis temporar

Update 14 februarie, ora 22.20. Moldova a decis să își închidă temporar spațiul aerian după semnalarea unui obiect zburător suspect, asemănător cu un balon meteorologic, a declarat marți seara Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chișinău.

Conform instituției, Ministerul Apărării din Moldova a primit o informație conform căreia a fost detectat un „obiect neindetificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic” în orașul Soroca.

Decizia de a închide temporar spațiul aerian a fost luată de către Comisia Interdepertamentală pentru Managementului Spațiului Aerian în ideea garantării securității cetățenilor. Spațiul aerian a fost redeschis ulterior la 14:47.

Update 14 februarie, ora 15.16. Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a declarat că spațiul aerian al țării a fost redeschis la ora 14:47, după ce fusese închis la ora 11:24, „în scopul asigurării siguranței și securității aviației civile”.

„Urmare a ședinței Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, a fost emis un NOTAM de închidere temporară a spațiului aerian al Republicii Moldova la ora 11.24, 14 februarie, în scopul asigurării siguranței și securității aviației civile. La ora 14.47, spațiul aerian a fost redeschis. Vom reveni pe parcurs cu detalii suplimentare”, a anunțat Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova.

Update 14 februarie, ora 15.10. Autoritățile de la Chișinău au transmis că o dronă necunoscută a fost detectată deasupra Republicii Moldova, motiv pentru care spațiul aerian al țării a fost închis temporar.

Știrea inițială: Republica Moldova și-a închis temporar spațiul aerian, până la ora 16:00, din motive de securitate. Măsura vine în contextul în care atât președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și omologul moldovean Maia Sandu au avertizat că ar exista un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova.

O cursă Tarom spre Chișinău, pe care decizia de închidere a spațiului aerian a surprins-o în plin zbor, a aterizat la Iași, după ce nu a mai putut ajunge pe aeroportul din capitala Republicii Moldova.

„Stimați pasageri, cei care vă aflați în aeroport, la bord sau urmează să zburați astăzi, vă rugăm să păstrați calmul și să urmăriți panourile informative din aeroport, online pe www.airmoldova.md și www.airport.md”, este mesajul companiei Air Moldova.

Măsură de securitate după avertismentul Maiei Sandu

Reamintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat, luni, Rusia că are militari camuflaţi în civili, care încearcă să organizeze lovituri de stat la Chișinău. Agenţii ruşi au instrucţiuni să desfăşoare luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii publice, a susținut șefa statului moldovean.

„Au apărut informații despre securitatea din regiunea. Planurile Rusiei nu este unul nou. Tentative de subminare a statului au fost și în toamna trecută dar nu și-au atins obiectivul dat fiind intervențiile serviciilor noastre. Au fost oprite tentative de violență. În toamnă s-a pus accent pe criza energetică care trebuia să producă nemulțumiri. Planurile în perioada următoare este implicarea persoanelor militare camuflați în civili, cu luare de ostatici. Se va încerca schimbarea puterii. Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiuni violente. Autoritățile țin lucrurile sub control. Se dorește răsturnarea puterii legitime de la Chișinău și punerea țării noastre la dispoziția Rusiei pentru a ne folosi în războiul lor din Ucraina (…) Fac un apel la toți cetățenii să asculte doar informațiile oficiale”, a relatat Maia Sandu.

Rusia neagă acuzațiile că ar pregăti o lovitură de stat la Chișinău

A doua zi, Moscova a respins acuzațiile președintelui Maiei Sandu, potrivit căreia Rusia complotează pentru a destabiliza fosta republică sovietică. „Astfel de afirmații sunt complet nefondate și lipsite de substanță”, a reacționat Ministerul rus de Externe.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-o confruntare dură cu Rusia, după ce Maia Sandu a afirmat că există la Kremlin un plan de destabilizare a situației de la Chișinău.