31 mai 2023 | 10:26

Relații tensionate. China refuză întâlnirea cu SUA propusă de Washington 

ULTIMA ORĂ
Relații tensionate. China refuză întâlnirea cu SUA propusă de Washington 

Administrația Chinei a refuzat o întâlnire propusă de Statele Unite ale Americii la nivel de miniștri ai Apărării, cu ocazia unui forum de securitate din Singapore. Respingerea invitației a fost anunțată de către Departamentul Apărării de la Washington.

Beijingul a refuzat Washingtonul

Beijingul a refuzat invitația secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, pentru o întâlnire cu omologul său chinez, Li Shangfu, în Singapore. Anunțul a fost făcut, marți, de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.

Lloyd Austin va face un turneu în Asia, săptămâna aceasta, cu vizite în Japonia, India şi în Singapore, unde are loc reuniunea Forumului de securitate Dialogul Shangri-La.

„Republica Populară Chineză (RPC) a informat peste noapte SUA că a refuzat invitaţia noastră de la începutul lunii mai ca secretarul (Lloyd) Austin să se întâlnească cu ministrul apărării Naţionale al RPC, Li Shangfu, în Singapore, în această săptămână.

Departamentul (Apărării) crede cu tărie în importanţa menţinerii unor linii deschise de comunicare militară între Washington şi Beijing pentru a se asigura că această rivalitate nu virează spre conflict”, a transmis Pentagonul pentru Wall Street Journal.

Washingtonul, mai multe încercări eșuate

De altfel, Washingtonul a avut mai multe încercări, începând din luna martie, de a facilita o conversație a lui Lloyd Austin cu ministrul chinez al Apărării.

Relaţiile bilaterale sunt tensionate din luna februarie, când Statele Unite ale Americii au doborât un balon chinez de spionaj ce traversa spaţiul aerian american. În urma acelui incident, administraţia Biden încearcă să îmbunătățească relaţiile cu Beijingul.

„Este o relaţie complicată, cu progrese şi regrese”, a declarat săptămâna trecută John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Oficiali americani din domeniul apărării au spus că noua respingere a propunerii Washingtonului pentru China a fost făcută printr-un mesaj „neobișnuit de tranșant”.

Unii oficiali americani au avertizat că refuzul Chinei de a organiza întâlnirea ar putea stârni îngrijorări în rândul aliaţilor Statelor Unite ale Americii din Asia de Sud-Est, neliniştiţi că s-ar putea trezi la mijloc între cele două puteri.