19 dec. 2023 | 14:54

Reguli noi pentru comercianții români: Ce planuri are Uniunea Europeană cu ambalajele de plastic

ACTUALITATE
Reguli noi pentru comercianții români: Ce planuri are Uniunea Europeană cu ambalajele de plastic

Consiliul Uniunii Europene a convenit asupra unui acord esențial cu privire la o propunere legislativă proaspătă privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, căutând să protejeze mediul și să impună noi reguli care ar putea aduce costuri suplimentare producătorilor, conform unui comunicat oficial.

Vezi și: Ce arată cel mai recent studiu despre ambalajele de unică folosință: Cât sunt de nocive pentru planetă

Planurile Uniunii Europene, pentru comercianți

Printre punctele cheie ale acestui acord se regăsesc prevederi pentru biodegradabilitatea săculeților de ceai și a etichetelor autocolante de pe fructe și legume, împreună cu posibilitatea de a solicita ca alte ambalaje, precum dozele de cafea sau pungile de plastic ușor, să fie compostabile în condiții specifice.

Noile reglementări vizează restricții asupra anumitor tipuri de ambalaje, inclusiv cele de unică folosință, în sectoare diverse, de la alimente și băuturi, condimente și sosuri din industria HORECA, până la produse cosmetice și de igienă personală folosite în sectorul de cazare, informează economedia.ro.

Această propunere legislativă inițiată de Comisia Europeană impune cerințe stricte pentru a asigura siguranța și durabilitatea ambalajelor, solicitând ca toate ambalajele să fie reciclabile și să reducă la minimum prezența substanțelor problematice. Etichetarea este, de asemenea, subliniată pentru a îmbunătăți informarea consumatorilor.

Vezi și: Țara din Europa care interzice ambalajul din plastic: de când se aplică legea

Reutilizarea de ambalaje, în centrul atenției

Mai mult, aceste reglementări propuse stabilesc obiective obligatorii de reutilizare, limitând anumite tipuri de ambalaje de unică folosință și solicitând operatorilor economici să reducă la minim ambalajele utilizate.

În paralel, obiectivele de reducere a deșeurilor de ambalaje sunt definite pentru perioadele 2030 și 2040, stabilindu-se cerințe clare pentru utilizarea minimă a materialelor reciclate în ambalajele din plastic. Comisia trebuie să revizuiască aceste obiective până în 2034, evaluându-le fezabilitatea și modul de implementare.

Regulile proiectate vor contribui la reducerea ambalajelor inutile, având în vedere necesitatea ca producătorii să minimizeze greutatea și volumul acestora, exceptând modelele de ambalaje protejate.

Vezi și: Ce trebuie să scrie pe sticlele de plastic pentru a primi cei 50 de bani înapoi. Magazinele Kaufland, pregătite pentru Sistemul Garanție-Returnare

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele