04 apr. 2023 | 21:09

Reguli noi în traficul rutier: Polițiștii nu vor mai avea voie să stea la ‘pândă’ cu radarul. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat

AUTO
Reguli noi în traficul rutier: Polițiștii nu vor mai avea voie să stea la 'pândă' cu radarul. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat

Toate mașinile destinate destinate controlului traficului care utilizează dispozitive destinate măsurării vitezei vor fi poziţionate și vor înscripționate cu însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. Proiectul a primit raport favorabil in partea Camerei Deputaților.

Poliția este obligată să pună radarele la vedere

Proiectul adoptat de guvernanți interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive ale Poliţiei Rutiere.

Așadar, vehiculele pe care sunt instalate radare pot fi utilizate în mișcare sau staționar. Contravenţiile şi aplicarea sancţiunilor se va face direct de către polițistul rutier, iar la punctele de trecere de către poliţiştii de frontieră. În plus, toți polițiștii sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive, mai stipulează proiectul.

Ce se întâmplă cu contravențiile date de polițiști

Mai mult de atât, proiectul votat mai prevede interzicerea constatării contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză dacă autovehiculele şi dispozitivele de măsurare a vitezei nu sunt poziţionate vizibil şi nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere.

„În ceea ce priveşte propunerea legislativă apreciem că este similară cu cea care acum trei săptămâni în comisie a fost respinsă în ceea ce priveşte presemnalizarea radarelor, ce a fost declarată neconstituţională de două ori”, a arătat comisarul-şef de la Poliţia Rutieră. „Dacă citim motivarea Curţii Constituţionale, nu e sigur că este cam aceeaşi cu proiectul de lege din faţa noastră.

Noi ce dorim? Să avem cât mai mulţi contraveninenţi sau să se circule în limitele vitezei legale? Eu cred că este varianta asta – mai bine să-i speriem pe cei care participă la trafic şi să circule regulamentar decât să-i tragem în capcană, să-i prindem şi să-i pedepsim. Sigur, a doua variantă aduce nişte venituri la bugetul de stat, dar nu e sigur că măreşte şi nivelul de siguranţă pe drumurile publice”, a transmis deputatul UDMR Bende Sandor.