19 feb. 2023 | 12:26

Regiunea din Ucraina cu cele mai brutale lupte. Zelenski rupe tăcerea despre confruntarea cu rușii

ULTIMA ORĂ
Regiunea din Ucraina cu cele mai brutale lupte. Zelenski rupe tăcerea despre confruntarea cu rușii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, sâmbătă seara, că va continua să facă tot ce este „posibil şi imposibil” astfel încât să ofere țării sale mai multă apărare aeriană, mai multe garanţii de stabilitate şi mai multă protecţie împotriva oricăror lovituri ruseşti. Totuși, liderul de la Kiev a recunoscut că regiunea Doneţk este scena unor lupte brutale și principiale, o confruntare de care depinde Ucraina „în viitorul apropiat”, făcând aluzie la o contraofensivă împotriva rușilor.

Regiunea din Ucraina care este scena unor lupte brutale și principiale

„Această zi a început cu întreruperi preventive de energie electrică în unele regiuni ale statului nostru. Aceste întreruperi au fost necesare pentru a proteja reţelele şi instalaţiile de un nou atac cu rachete ruseşti. Şi încheiem această sâmbătă fără întreruperi de energie electrică pe aproape întreg teritoriul statului nostru. Cu excepţia oraşului Odesa, unde recuperarea continuă după atacurile anterioare, şi a unor zone în care reţelele au fost avariate de rafalele de vânt, cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei are curent electric, cea mai mare parte a populaţiei noastre are energie electrică”, a precizat Zelenski.

„Vom continua să facem tot ce este posibil şi imposibil pentru țara noastră”

În continuare, Volodimir Zelenski a spus că „este o altă confirmare a rezistenţei noastre, depusă de către toţi cei care restaurează şi protejează energia, care lucrează pentru a ne consolida apărarea aeriană. De către toţi partenerii noştri care ne ajută. Şi, bineînţeles, de toţi soldaţii noştri care apără Ucraina în fiecare zi, în fiecare noapte, ca parte a Forţelor Aeriene şi a tuturor forţelor noastre de apărare şi securitate”.

„Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la apărarea cerului ucrainean şi a sistemului energetic al statului! Este un rezultat foarte important pentru Ucraina. Rezultatul pe care l-am obţinut împreună. Vom continua să facem tot ce este posibil şi imposibil pentru a oferi Ucrainei mai multă apărare aeriană, mai multe garanţii de stabilitate şi mai multă protecţie împotriva oricăror lovituri ruseşti”, a promis șeful statului.

Kievul se apropie de victorie, susține Zelenski

Potrivit lui Zelenski, Ucraina se apropie de victorie, fiind și teza care a dominat discuţiile de la Conferinţa de Securitate din Munchen (Germania): „Există declaraţii importante ale liderilor mondiali în sprijinul statului nostru şi există semnale privind consolidarea armelor pentru apărarea noastră. Este vorba, în special, de rachetele cu rază lungă de acţiune, de alte arme şi de sprijinul pe termen lung pentru Ucraina”.

„Iar noi trebuie să facem totul pentru a grăbi înfrângerea rusă. Presiunea lumii ar trebui să fie de aşa natură, încât Rusia să nu aibă timp să găsească noi forme de teroare”, a punctat el.

Confruntarea din Donețk poate fi decisivă

Totodată, liderul ucrainean a mulţumit tuturor celor care apără statul pe câmpul de luptă: „Vreau să îi remarc pe toţi cei care apără regiunea Doneţk. Acolo au loc cele mai brutale şi principiale lupte, confruntare de care depinde o mare parte din ceea ce pregătim pentru viitorul apropiat”.

La final, președintele Ucrainei a vorbit despre planurile de a trage Rusia la răspundere pentru tot răul făcut, afirmând că a primit în acest sens „semnale puternice” din partea partenerilor.

„Fiecare atac rusesc asupra oraşului Harkov şi a regiunii, a regiunii Sumî şi a regiunii Doneţk, a oraşului Hmelniţki, a Nikopolului nostru va avea consecinţe juridice concrete pentru statul terorist. Acest lucru se aplică nu numai la răul pe care Rusia l-a adus de la 24 februarie, ci şi din 2014”, a explicat Volodimir Zelenski.