17 apr. 2023 | 08:00

Recuperarea taxei auto, un vis frumos pentru șoferii români: ce șanse ai să mai vezi banii pe taxa de poluare

ACTUALITATE
Recuperarea taxei auto, un vis frumos pentru șoferii români: ce șanse ai să mai vezi banii pe taxa de poluare

De-a lungul ultimelor decenii, în România s-au încercat mai multe taxe de poluare, taxe auto, taxe verzi și așa mai departe. Într-un final, toate tentativele au fost stabilite ca fiind ilegale sau neconstituționale. În consecință, românii care le-au plătit au sperat la recuperarea lor, dar procedura s-a complicat atât de mult până a devenit imposibilă.

Cea mai recentă soluție de recuperare a fost introdusă în vara lui 2022, în continuarea mecanismului introdus în 2017. Acesta din urmă specifica faptul că românii care au plătit taxa auto la înmatricularea unui autovehicul la mâna a doua vor putea să-și recupereze banii până în 2027. Totul bine și frumos, dar în cele nouă luni de când s-a publicat noua lege pe subiect, doritorii nu pot depune solicitări pentru a-și recupera banii. Din păcate, în tot acest timp, nu au apărut încă normele metodologice pentru aplicare.

Recuperarea taxei auto, blocată în labirintul legislativ

Prin OUG 93/2022, a fost anunțat un nou mecanism de restituire a fostelor taxe auto, indiferent de forma sau denumirea lor oficială. Respectiva decizie a fost o consecință a deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene din 2020, prin care s-a decis că perioada de un an în care s-au putut cere banii, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, a fost insuficientă.

Problema este că noul mecanism de recuperare, după cum se arată chiar în ordonanța prin care a fost anunțat prin ordin comun al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al ministrului finanțelor, are nevoie de norme metodologice aplicare. Din păcate, deși acestea din urmă ar fi trebuit să fie oficiale în 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, respectivul termen a expirat în august 2022.

Un pic amuzant este că în noiembrie 2022, deși ar fi trebuit să apară în iulie, a fost publicat un model de cerere pentru recuperarea taxei auto. Îl găsești aici. Pe de altă parte, nici acel model nu te ajută cu nimic, având în vedere că absența normelor metodologice pentru aplicarea mecanismului. Nu putem decât să sperăm că, până pe 29 iunie 2027, când ordonanța nu-și va mai face simțite efectele, vor apărea și respectivele norme.

În privința banilor pe care îi poți recupera de la stat, conform legii, aceștia vor reprezenta valoarea achitată anterior pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012) și timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013), conform avocatnet.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele