05 oct. 2023 | 08:53

Record absolut în Champions League! Performanța realizată de un jucător la vârsta de 16 ani și 83 de zile. E greu de egalat

SPORT
Record absolut în Champions League! Performanța realizată de un jucător la vârsta de 16 ani și 83 de zile. E greu de egalat

UEFA Champions League este, de departe, cea mai prestigioasă competiție din lume la nivel de echipe de club. În etapa a doua a grupelor, unul dintre jucători a stabilit nn record absolut, greu de egalat. Ce performață istorică a reușit la vârsta de 16 ani și 83 de zile.

Istorie în Champions League

Un jucător în vârstă de 16 ani și 83 de zile a scris istorie în cea mai importantă competiție intercluburi din lumea fotbalului. Acesta a fost titular în meciul Porto – Barcelona, câștigat de catalani cu scorul de 1-0.

Așa cum a anunțat Barcelona pe site-ul oficial, Lamine Yamal a devenit cel mai tânăr titular din istoria Champions League, de când fosta Cupa Campionilor Europeni și-a schimbat formatul (1992). Acesta l-a  depășit pe nigerianul Celestine Babayaro, titular pentru Anderlecht într-un meci cu Steaua din noiembrie 1994, la vârsta de 16 ani și 86 de zile.

Record absolut în Champions League! Ce performanță a realizat la 16 ani și 83 de zile

Lamine Yamal, cel mai tânăr titular din istoria Champions League. Sursa foto: Profimedia

În prima etapă a grupelor Champions League, pe 19 septembrie, Lamine Yamal a intrat în minutul 68 al meciului dintre Barcelona și Antwerp și, astfel, a devenit al doilea cel mai tânăr fotbalist care evoluează într-un meci din Liga Campionilor. Recordul îi aparține încă lui Youssoufa Moukoko.

Cine e cel mai tânăr jucător care debutează în Champions League

Atacantul nu este, însă, și cel mai tânăr jucător care debutează în Champions League, el fiind depășit în acest clasament de Ansu Fati, jucătorul Barcelonei, acum împrumutat la Brighton. Acesta avea 16 ani și 321 de zile când și-a făcut debutul în Liga Campionilor într-un meci cu Borussia Dortmund.

Lamine Yamal a fost promovat la prima echipă a Barcelonei în această vară. Până în acest punct al sezonului a adunat nouă apariții pentru echipa blaugrana, încununate cu două pase de gol.

Citește și: Cutremur în La Liga. Barcelona a fost acuzată oficial de dare de mită pentru arbitraje favorabile

Numărul 27 de la FC Barcelona, născut pe 13 iulie 2007, a debutat la echipa de seniori la vârsta de 15 ani și 290 de zile într-un meci cu Betis (4-0) pe Spotify Camp Nou pe 29 aprilie 2023.

TOP 5 cei mai tineri titulari din istoria Champions League

  • Lamine Yamal (Barcelona) – 16 ani și 83 de zile;
  • Celestine Babayaro (Anderlecht) – 16 ani și 86 de zile;
  • Youri Tielemans (Anderlecht) – 16 ani și 148 de zile;
  • Ansu Fati (Barcelona) – 16 ani și 321 de zile;
  • Anthony Vanden Borre (Anderlecht) – 16 ani și 326 de zile.

Lamine Yamal, record după record în naționala Spaniei

Lamine Yamal a devenit cel mai tânăr debutant din istoria naționalei Spaniei împotriva Georgiei. Apoi a bifat performanța de cel mai tânăr titular din istoria naționalei Spaniei, la vârsta de 16 ani și 61 de zile, în meciul împotriva Ciprului.

Atacantul provenit la academia Barcelonei a debutat la naționala Spaniei la Tbilisi, pe 8 septembrie 2023, la vârsta de 16 ani și 57 de zile, depășindu-l pe Gavi, care a debutat la 17 ani și 62 de zile.

Starul în devenire al Barcelonei a debutat cu gol în selecționata Spaniei, devenind cel mai tânăr marcator din istoria naționalei în aceeași zi, 8 septembrie.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele