25 iul. 2023 | 16:44

Recesiunea e o realitate, țările din zona euro se adâncesc în probleme economice: pentru toată lumea e greu

ACTUALITATE
Recesiunea e o realitate, țările din zona euro se adâncesc în probleme economice: pentru toată lumea e greu

Viața nu e simplă din perspectivă financiară nici măcar în țările prospere și bogate ale Uniunii Europene, ce fac parte din zona euro.

Economia zonei euro e pusă sub semnul întrebării. Un sondaj recent indică faptul că cele 19 țări din regiune se confruntă cu o adâncire a recesiunii economice. Se agravează problemele financiare în zona euro, scrie Financial Times.

Specialiștii ce au comentat problemele actuale ale zonei euro spun că situația e atât de dificilă în regiune, încât traversăm cea mai abruptă scădere a comenzilor din sectorul manufacturier din 2009. Practic, situația din prezent e comparabilă cu ceea ce trăiam în criza economică izbucnită în 2007-2008.

Probleme economice grave pentru țările bogate din Europa

„Economia zonei euro se va îndrepta probabil și mai mult spre teritoriul contracției în lunile următoare, deoarece sectorul serviciilor continuă să piardă din avânt”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank.

Potrivit expertului, perspective sumbre și pericole persistă inclusiv asupra celei mai puternice economii din Europa, respectiv Germania.

Specialistul tocmai a subliniat, potrivit publicației citate anterior, că există „o probabilitate crescută” ca economia germană să intre în recesiune în a doua jumătate a acestui an.

„Slăbirea cererii a declanșat cea mai abruptă scădere a comenzilor din sectorul manufacturier din 2009, în timp ce sectorul serviciilor a suferit prima scădere a comenzilor din ultimele șapte luni. Creșterea numărului de locuri de muncă a continuat, deși în cel mai lent ritm din ultimii peste doi ani”, arată Financial Times.

Între timp, se consemnează o diminuare a ratei inflației din regiune. Ultimele cifre arată că aceasta tocmai a ajuns la pragul de 5,5% în iunie, acesta fiind și cel mai scăzut nivel de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Salariile în creștere continuă să mențină presiunile asupra prețurilor la un nivel ridicat pentru servicii”, avertizează, la rândul său, Bert Colijn.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele