16 nov. 2023 | 07:53

Realitatea pensiilor din România, în cifre exacte. Vestea bună a momentului pentru pensionari vine în 2024

ACTUALITATE
Realitatea pensiilor din România, în cifre exacte. Vestea bună a momentului pentru pensionari vine în 2024

Legea Pensiilor din România, care tocmai a fost actualizată și s-a bucurat de un vot afirmativ în senat pe repede înainte, vine cu vești bune pentru milioane de pensionari și încearcă să remedieze o serie de inechități în sistem.

Chiar dacă, în teorie, pensiile românilor se vor majora în două reprize în 2024, odată de la 1 ianuarie cu 13,8% și a doua oară de la 1 septembrie cu până la 40%, noua lege a pensiilor, care prevede ajustările respective, ridică și multe întrebări. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a început să facă turul televiziunilor pentru a oferi câteva lămuriri. În primul rând, a oferit asigurări că fondurile din spatele acestui program de ajustare a pensiilor există și, pe termen lung, este sustenabilă.

Citește și: Populismul din majorarea pensiilor, un ”tsunami financiar”. Cum vor suferi românii, avertismentul Casei de Pensii

Ce pensii sunt în România, cu ce bani se descurcă românii

În opinia șefului executivului, având în vedere cât de puțin câștigă majoritatea pensionarilor, o nouă lege era cât se poate de necesară.

„Normal că există bani. Legea pensiilor se va pune în aplicare. Anul viitor, pensiile vor crește de două ori, o dată la 1 ianuarie, cu 13,8%. Și pe urmă, tot sistemul de pensii va trebui, vor intra recalculările și de la 1 septembrie va intra iarăși legea în vigoare cu recalculare. Este sustenabilă. Peste 85% dintre pensionari au o pensie mai mică de 3.000 lei. Asta este realitatea!

Peste 60% dintre pensionarii din România au o pensie mai mică de 2.000 lei. Cum să comentez eu așa ceva? Cum să nu fie o prioritate pentru oricine? Eu am înțeles. Cred că în 2021, când era accidentul României premier, nu s-au mărit deloc pensiile. Am intrat în 2022, am avut o discuție cu dl Nicolae Ciucă, total îndreptățită. Şi dânsul a susținut… Despre ce vorbim?”, a declarat premierul pentru Antena 3 CNN.

Citește și: S-a votat legea pensiilor, vine la pachet cu majorări de taxe și impozite. Ce trebuie să știe pensionarii, dar mediul de afaceri

Care sunt șansele să rămânem fără bani de pensii

Pe marginea sustenabilității noii pensii a vorbit și fostul premier Mihai Tudor, actual europarlamentar PSD. Oficialul a insistat pe faptul că nu trebuie să ofere nimeni asigurări pe marginea faptului că majorările de pensii chiar vor avea loc, pentru că acestea au fost definite printre lege, iar legile trebuie să se aplice.

„Sunt pensii care se vor mări și cu 40%, sunt pensii care se vor mări sub 40%. Creșterea de 13,8 va fi dată la toată lumea. Nu va scădea nicio pensie și, anumite pensii, prin recalculare, prin introducere noilor grile, vor crește mai mult de 13,8%, unele chiar până la 40%. E lege. Cum adică să vă garantez

Legea a trecut în Senat, ieri. Va trece și va fi promulgată, sper. Vă citez prin primul ministru PNL, Orban, care a fost întrebat public de ce nu mărește pensiile și a răspuns senin: ‘știu că este lege, dar nu le măresc.’ Noi nu suntem PNL, noi suntem PSD și ne ținem de cuvânt”, a declarat Mihai Tudose pentru Antena 3 CNN. Nu putea lipsi un atac la colegii de coaliție din PNL, deși legea a fost realizată împreună. Pe de altă parte, se pare că a început campania electorală, iar în mentalul colectiv românesc trebuie să se producă această rupere.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele