21 apr. 2023 | 17:34

Reacția Kremlinului la acordul referitor la aderarea Ucrainei la NATO. Peskov: „Alianța continuă să-şi arate esența agresivă”

ULTIMA ORĂ
Reacția Kremlinului la acordul referitor la aderarea Ucrainei la NATO. Peskov: „Alianța continuă să-şi arate esența agresivă”

Kremlinul a reacționat după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus în timpul unei vizite la Kiev că toți partenerii din alianță sunt de acord ca Ucraina să intre în rândul statelor membre.

Reacția Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că declarațiile lui Jens Stoltenberg nu fac decât să dovedească faptul că decizia referitoare la începerea intervenției militare în Ucraina „a fost una corectă”, din punct de vedere al intereselor Rusiei și al necesitații de a-și asigura securitatea.

„Despre această amenințare potențială – aderarea Ucrainei la NATO – președintele nostru a vorbit cu mult timp înaintea începerii operațiunii militare speciale. Avem de-a face cu un bloc agresiv, care vede țara noastră ca pe un inamic şi ne subminează securitatea.

NATO continuă să-şi arate esența agresivă despre care am vorbit chiar înainte de începerea operațiunii militare speciale. În mod evident, Alianța își continuă politica de atragere și de absorbție a Ucrainei”, a declarat Dmitri Peskov.

NATO a transmis de mai multe ori că nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, subliniind că acțiunile Moscovei, inclusiv războiul declanșat de liderul rus Vladimir Putin în Ucraina, sunt cele ce încalcă dreptul internațional și subminează securitatea europeană.

Jens Stoltenberg, despre condiția aderării Ucrainei la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că înainte de a deveni efectiv membru NATO, „trebuie să ne asigurăm că Ucraina învinge și că președintele rus Vladimir Putin nu câștigă războiul”.

„Fără o Ucraină suverană și independentă, nu are rost să discutăm despre aderare”, a mai spus Jens Stoltenberg, vineri, în marja reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina de la Ramstein, în Germania.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca Alianța Atlanticului de Nord să invite Ucraina să devină membră și să îi dea un calendar pentru aderare, precizând că „este momentul pentru deciziile corespunzătoare”.