19 mai 2023 | 09:35

Rata șomajului în România, diferențe mari între județe. Unde trăiesc cei mai mulți oameni fără loc de muncă

ULTIMA ORĂ
Rata șomajului în România, diferențe mari între județe. Unde trăiesc cei mai mulți oameni fără loc de muncă

Rata șomajului este aproape inexistentă în unele județe din România, în timp ce în altele aceasta se îndreaptă către 9%, potrivit unor date ce au fost publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Unde locuiesc cei mai mulți șomeri din România

Conform statisticilor, cei mai mulți șomeri din țară locuiesc în Vaslui, unde rata este de 8,5%, în creștere cu 0,1 puncte procen­tuale față de aceeași lună din 2022; și în Teleorman, unde rata este de 8,3%, în creștere cu 0,9 puncte procen­tuale.

De altfel, rata şomajului din Teleorman a înregistrat a doua cea mai mare creştere din rândul judeţelor, de 0,9 puncte procentuale, fiind întrecută doar de cea din Călăraşi, de 1,3 puncte procentuale, de la 4% la 5,3%.

„Din păcate, situaţia din Teleorman sau Vaslui este reputată a fi dificilă şi a fost influenţată şi de lipsa de viziune politică a celor care au guvernat aceste judeţe în ultimii 30 de ani şi care nu au acţionat direct pentru a atrage investitori serioşi şi a scoate aceste zone din subdezvoltare.

Impactul e unul pe termen lung şi afectează întreaga populaţie”, a spus Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de con­sultanţă în management şi resurse umane, care a explicat că rata şomajului este în conexiune directă cu activitatea economică din judeţul res­pectiv.

„Activitatea economică este la rândul ei corelată cu ponderea şi puterea centrelor urbane din judeţ, infrastructura de transport, dar şi cu prezenţa unui centru universitar puternic. Atunci când aceste condiţii nu se întrunesc, dezvoltarea economică este lentă, fragilă, se bazează pe agricultură sau pe stat ca angajator predominant“, a adăugat ea.

Județele cu cea mai mică rată a șomajului

Pe de altă parte, statisticile au arătat că în Ilfov rata şomajului a ajuns la 0,5% în martie 2023, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de aceeaşi lună din 2022, iar în Timiş rata şomajului a fost de 0,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.

„Ilfov beneficiază integral de proximitatea Bucureştiului, cel mai mare centru economic al ţării. Chiar dacă Bucureştiul nu mai are un sector industrial foarte puternic, nevoile sale de forţă de muncă sunt foarte mari, iar judeţul Ilfov este un furnizor complementar.

În Timiş, dezvoltarea economică este accelerată, sunt angajatori industriali puternici, dar s-au dezvoltat şi serviciile, inclusiv cele cu înaltă valoare adăugată, din domeniul IT, de exemplu”, a explicat Raluca Pârvu.

În privința evoluției șomajului per total în acest an, Cătălin Ciupag, branch manager în cadrul companiei de recrutare în regim temporar Prohuman APT, se aşteaptă ca în 2023 rata şomajului să fie la un nivel comparabil cu cea din 2022, în ciuda faptului că au apărut în piaţă companii care sunt afectate de reduceri de personal.

La rândul ei, Raluca Pârvu a explicat că deficitul de forță de muncă este atât de mare încât foarte probabil rata şomajului va rămâne deosebit de scăzută. Pe de altă parte, judeţele în care numărul șomerilor este mare vor rămâne în aceeaşi situaţie, iar categoriile defavorizate pe piaţa muncii, cum ar fi tinerii și persoanele cu vârste de peste 50 de ani, vor fi în continuare cele mai afectate.