Răsturnare de situație în război. Occidentul cere o amânare a contraofensivei împotriva Rusiei. Ucraina nu se aștepta la asta
Americanii sfătuiesc Ucraina să amâne lansarea unei contraofensive majore împotriva forțelor ruse până când țara va primi noi arme, iar soldații ucraineni vor fi pregătiți să le folosească, susține un oficial din Administrația Biden. Vorbind sub protecția anonimatului, acesta a dezvăluit că Statele Unite își mențin cu fermitate decizia de a nu furniza tancuri Abrams în acest moment, pe fondul unei controverse cu Germania asupra tancurilor.
Occidentul cere Ucrainei să amâne o contraofensivă majoră împotriva Rusiei
Mai mult, Pentagonul ar fi sfătuit Kievul să nu încerce să apere orașul Bahmut (scena unei bătălii sângeroase) cu orice preț, ci să se concentreze mai mult pe pregătirea unei noi contraofensive.
Prioritatea acordată luptei de la Bahmut împiedică Ucraina să se pregătească pentru noi strategii împotriva rușilor în sudul țării, în primăvară. Cu cât confruntările durează mai mult, cu atât situația ar putea fi în favoarea Rusiei, care are resurse mai mari de artilerie și un avantaj numeric militar, a justificat oficialul american.
Ce ar însemna o victorie a rușilor la Bahmut
Potrivit înaltului responsabil de la Casa Albă, o victorie a rușilor în regiunea Donețk nu va conduce la un punct de cotitură semnificativ în război, deoarece forţele ucrainene s-ar putea retrage pe poziţii mai uşor de apărat.
„Chiar dacă reușesc (să ia) Bahmut și Soledar, nu va schimba dinamica strategică pe câmpul de luptă”, a subliniat el. Totuși, asta nu înseamnă că ucrainenii „ar fi brusc în defensivă și ar pierde”.
De ce americanii vor timp mai mult pentru Kiev
Discuțiile dintre Washington și Kiev despre contraofensivă au avut un scop major: americanii vor să se asigure că ucrainenii dispun de suficient timp să se antreneze cu cele mai recente arme furnizate de Statele Unite.
Deși iarna a „înghețat” luptele pe linia frontului, ambele părți implicate în război s-ar putea folosi de condițiile meteo pentru a lansa o ofensivă cu echipament greu, a declarat Serhii Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk din Ucraina.
Oficialul a explicat că SUA nu intenționează să trimită deocamdată tancuri Abrams pe front, deoarece sunt costisitoare și greu de întreținut. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a negat, vineri, că Berlinul blochează unilateral transportul vehiculelor Leopard către Ucraina, dar a subliniat că este gata să acționeze rapid dacă există un consens între aliați.