15 mai 2023 | 22:32

Răsturnare de situație cu ratele la bănci: dobânzile mari, șterse cu buretele peste noapte?

ACTUALITATE
Răsturnare de situație cu ratele la bănci: dobânzile mari, șterse cu buretele peste noapte?

Românii care au de rambursat credite cu dobândă variabilă vor începe să scape de presiunea uriașă care apasă acum pe umerii lor, odată cu explozia dobânzilor practicate de băncile de la noi din țară. Situația va intra într-un ritm normal, în foarte scurt timp.

Analiștii din cadrul instituțiilor financiare europene anticipează că era dobânzilor mari se apropie de final. Cu alte cuvinte, cam atât au avut de îndurat românii care sunt datori la bănci și care au de rambursat credite cu dobândă variabilă.

Dobânzile vor începe să intre în declin, cred experții în finanțe și bănci, care spun că acest moment nu este deloc departe.

Prin urmare, dacă ești dator la bănci, trebuie să știi că ai cam scăpat de calvar, iar în scurt timp ratele tale se vor diminua considerabil, pe măsură ce dobânzile vor începe să piardă teren.

Nu mai face nicio mișcare dacă ai rate la bancă. Nu mai cere nici schimbarea ROBOR cu IRCC, doar așteaptă!

Acest lucru se datorează faptului că inflația în comunitatea internațională, inclusiv la noi în țară, începe să facă pași în spate. Amintim că, potrivit BNR, rata anuală a inflației a scăzut semnificativ în luna martie 2023, coborând la 14,53 la sută, de la 15,52 la sută în februarie, în principal pe fondul diminuării prețului combustibililor față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta fiind situația, băncile centrale nu se mai văd nevoite să fie atât de agresive cu politica monetară, adică nu vor mai scumpi și mai mult dobânda cheie. Prin urmare, băncile comerciale nu vor mai fi împinse de la spate să scumpească nici ele dobânzile pe care le practică pentru clienții persoane fizice sau juridice.

Un astfel de mesaj vine chiar de la vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos.

”Am intrat acum în ultima etapă a înăspririi politicii noastre monetare. Şi de aceea ne întoarcem la normalitate, la creşteri 0,25 de puncte procentuale”, a declarat duminică Guindos pentru Il Sole 24 Ore.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele