Răsturnare de situație. Ce se întâmplă cu aderarea României la spațiul Schengen
Aderarea României la spaţiul Schengen nu s-a aflat pe agenda ultimului Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din cadrul preşedinţiei suedeze a UE, care a avea loc pe 8-9 iunie, la Luxemburg.
România pierde bani şi investitori pentru că nu este în Schengen. În plus, cozile de camioane, de la frontiere, se întind pe zeci de kilometri, iar prin emisiile de dioxid de carbon, mediul este pus în pericol.
UE consideră că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen
Un raport al Comisiei Europene arată că sunt necesari peste 300.000 de copaci pentru a neutraliza emisiile de dioxid de carbon emanate de autovehiculele care aşteaptă în vamă.
„România este foarte bine pregătită, a făcut tot ce putea să facă şi merită, şi de aceea Comisia susţine că România trebuie să intre de urgenţă în spaţiul Schengen”, a declarat Anita Hipper, purtător de cuvânt la Comisia Europeană, vorbind despre aderarea României la Schengen.
Comisia Europeană susţine de 12 ani că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. Şi Parlamentul European da un semnal de susţinere pentru ţara noastră. Astfel, Parlamentul European va vota în plenara din iulie rezoluţia în favoarea aderării României la spaţiul Schengen. Parlamentarii consideră că decizia lăsării României şi Bulgariei în afara spaţiului Schengen este discriminatorie, atât pentru locuitorii din cele două ţări, cât şi pentru diaspora.
România se uită cu speranţă spre Consiliul Uniunii Europene din toamnă, când preşedinţia va fi preluată de Spania, mai ales că această țară şi-a manifestat public sprijinul faţă de România.
Nu trebuie însă să nu uităm de dreptul de veto al Austriei care, la ultimul vot, nu a fost de partea noastră şi a Bulgariei. Austria a invocat atunci problema cea mai mare în calea aderării o constituie migrația ilegală.
Austria şi Olanda au votat în decembrie 2022 împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.