17 mai 2023 | 13:06

Răspunsul Kremlinului, după ce CIA i-a îndemnat pe ruși să își spioneze țara

ULTIMA ORĂ
Răspunsul Kremlinului, după ce CIA i-a îndemnat pe ruși să își spioneze țara

Kremlinul a declarat marți, 16 mai, că agențiile sale urmăresc activitățile de spionaj occidentale după ce Agenția Centrală de Informații a SUA a publicat un videoclip care îi încurajează pe ruși să ia legătura cu agenția prin intermediul unui canal securizat pe internet.

Rușii, îndemnați de CIA să spioneze. Răspunsul Kremlinului

Scurta înregistrare video în limba rusă a fost însoțită de un text în care se spunea că agenția dorește să primească informații de la ofițeri militari, specialiști în informații, diplomați, oameni de știință și persoane care dețin informații despre economia Rusiei și conducerea acesteia.

„Contactați-ne. Poate că oamenii din jurul tău nu vor să audă adevărul. Noi vrem”, se arată în text.

#ublicat la aproape 15 luni de la începerea războiului dintre Moscova și Ucraina, videoclipul îi invită pe ruși să își asume un risc colosal. Președintele Vladimir Putin și-a avertizat compatrioții să fie în gardă împotriva trădătorilor, iar luna trecută parlamentul a votat majorarea pedepsei pentru trădare de stat de la 20 de ani la închisoare pe viață.

În videoclip – publicat pe canalul oficial al CIA pe YouTube și pe aplicația de mesagerie Telegram, populară în Rusia – o voce masculină reflectează asupra semnificației eroismului și a rezistenței, în timp ce indivizi singuri sunt văzuți cântărindu-și deciziile: un bărbat care se târăște prin zăpadă, o femeie care se uită pe fereastră.

„Ne lăsăm ușor influențați de minciuni. Dar noi știm care este realitatea noastră. Realitatea în care trăim. Și realitatea despre care vorbim în șoaptă”, spune vocea.

La final, un bărbat și o femeie sunt prezentați în scene separate, cu degetele lor atingând ecranele telefoanelor mobile, accesând un link pe care scrie „Contactați CIA”.

„Aceasta este Rusia mea. Aceasta va fi întotdeauna Rusia mea. Voi rezista. Familia mea va rezista. Vom trăi cu demnitate datorită acțiunilor mele”, conchide naratorul.

Reacția Kremlinului

Întrebat despre acest videoclip, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu i-a acordat atenție, dar a adăugat: „Sunt convins că serviciile noastre speciale monitorizează acest spațiu în modul necesar”.

El a adăugat: „Știm cu toții foarte bine că CIA și alte servicii de informații occidentale nu își reduc activitatea pe teritoriul țării noastre”.

Unii ruși au reacționat cu scepticism la înregistrarea video pe rețelele de socializare, spunând că aceasta pare o „provocare” din partea serviciului de securitate rus FSB.

Textul care îl însoțea spunea că legătura de comunicare ar putea avea loc în siguranță prin Tor, un sistem de comunicare online anonimă. Acesta îi îndruma pe ruși către un alt videoclip pentru instrucțiuni privind modul de utilizare a Tor.

„CIA vrea să afle adevărul despre #Rusia și căutăm persoane de încredere care știu și ne pot spune acest adevăr”, se spunea. „Informațiile tale pot fi mai valoroase decât crezi”.