Rămân fără permis toți șoferii care ignoră în 60 de zile amenzile primite. Ce ar prevedea Codul Rutier în 2023
Șoferii români care nu-și plătesc amenzile în 60 de zile ar putea rămâne fără permisul de conducere, după ce Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, 28 martie, un raport favorabil cu privire la o propunere legislativă a PNL.
Şoferii care nu plătesc amenzile în 60 de zile ar putea rămâne fără permisul de conducere
Poliția Română vrea să înăsprească regulile pentru conducătorii auto care nu își achită amenzile la timp. Un proiect de lege depus la Senat prevede ca șoferii care nu își plătesc contravențiile în 60 de zile să aibă permisul suspendat până la achitarea acestora.
Inițiativa, care prevede că permisul de conducere să fie suspendat dacă amenzile de circulaţie nu sunt plătite în termen de 60 de zile, a fost semnată de 21 de parlamentari liberali. Deși Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul, Guvernul a avertizat că ar putea exista unele motive de neconstituţionalitate şi dificultăţi în aplicarea prevederii legale.
Cu toate că propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, iar Executivul nu susţine modificarea, proiectul urmează să ajungă la vot final în Camera Deputaţilor, cu propunere de adoptare.
Cine sunt inițiatorii proiectului legislativ și rolul său
Conducătorii auto care nu își plătesc amenzile de circulație în termen de două luni de la primirea acestora ar putea rămâne fără permis. Asta prevede un proiect de lege inițiat de mai mulți parlametari PNL și înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbateri. Propunerea încearcă să modifice Ordonanța numarul 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice.
Inițiatorii, parlamentari PNL, PSD, UDMR și neafiliați, susțin că România are un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere. Acest lucru influențează bugetele locale prin neplata sau achitarea cu întârziere a sancțiunilor rutiere.
Prin urmare, politicienii vor ca șoferii care nu-și plătesc amenzile de circulație în termen de 60 de zile să aibă permisul suspendat, iar măsura să rămână în vigoare până când achită contravenția.
„E o forma de disciplinare a șoferilor. Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv”, susțin inițiatorii proiectului de lege.