23 feb. 2023 | 11:02

Rafturi goale în supermarketuri și penurie de alimente. La un pas de raționalizare după „furtuna perfectă” provocată în Marea Britanie

ULTIMA ORĂ
Rafturi goale în supermarketuri și penurie de alimente. La un pas de raționalizare după „furtuna perfectă” provocată în Marea Britanie

Rafturile supermarketurilor britanice sunt goale, în timp ce fermierii se luptă cu lipsa forței de muncă, creșterea costurilor cu energia, inflația, problemele lanțului de aprovizionare și schimbările climatice.

Ouăle și ingredientele pentru salate au fost afectate în special de această „furtună perfectă” de evenimente.

„Toată lumea vrea să evite raționalizarea… ceea ce am văzut cu ouăle în decembrie”, a declarat Minette Batters, președinte Uniunii Naționale a Fermierilor (NFU) din Anglia și Țara Galilor, pentru Sky News.

„Cred că vor exista provocări în ceea ce privește disponibilitatea unor produse alimentare”, a declarat ea marți.

Până în prezent, trei supermarketuri britanice au introdus raționalizarea pentru a combate penuria.

Morrisons a impus o limită de două bucăți pentru castraveți, salată, ardei și roșii.

Asda limitează vânzările de broccoli, conopidă, castraveți, salată verde, ardei, zmeură, pungi de salată și roșii la trei pe client.

61% dintre englezi au simțit penuria de alimente

Într-un sondaj YouGov, 61% dintre respondenții din Marea Britanie au declarat că au observat sau au experimentat personal penuria de alimente în magazinul sau supermarketul lor local în ultimele săptămâni.

De asemenea, în Irlanda au fost raportate penurii de roșii și legume.

Fermierii din Anglia și Țara Galilor au fost loviți de inflația galopantă.

Din 2019, costul îngrășămintelor a crescut cu 169%, a declarat Batters la conferința NFU. Pe fondul creșterii prețurilor la gaze din cauza sancțiunilor rusești, costurile energiei au crescut cu 79% – de trei ori mai mult decât în mod normal. Între timp, hrana pentru animale a crescut cu 57%.

În general, fermierii britanici se confruntă cu costuri care sunt cu aproape 50 la sută mai mari decât în 2019. Și în alte părți, producătorii suferă din cauza crizei energetice.

În ciuda creșterii prețurilor alimentelor din supermarketuri, mulți fermieri se confruntă în continuare cu costuri de producție mai mari decât veniturile lor.

De asemenea, lipsa forței de muncă a lovit puternic în Marea Britanie. Situația este deosebit de gravă în industria avicolă, care este deja afectată de epidemia de gripă aviară, precum și în întreprinderile horticole și în fermele de porci. Acest lucru se datorează parțial restricțiilor post-Brexit privind libertatea de circulație.

Vremea extremă nu a făcut decât să se adauge la aceste lupte. Marea Britanie s-a confruntat cu temperaturi anormal de ridicate atât vara, cât și iarna, precum și cu seceta în unele părți ale țării, ceea ce a avut un impact asupra culturilor și a animalelor.

Vremea anormală din străinătate a avut, de asemenea, un impact asupra recoltelor, în special în sudul Europei și în nordul Africii. Se așteaptă ca acest lucru să afecteze importurile în următoarele câteva săptămâni.

Există penurie de alimente în alte părți ale Europei?

Și alte state europene se confruntă cu o formă de penurie de alimente. Temperaturile sub zero grade în Spania au afectat anumiți cultivatori de fructe și legume, în special în municipiul Almería, situat în sud-estul țării, care este principalul furnizor de legume pentru Europa în timpul lunilor de iarnă.

Acest lucru a avut un impact asupra exporturilor către Irlanda, dar nu pare să fi afectat în mod semnificativ Europa continentală până în prezent.

În timp ce Irlanda ar depinde în mod normal de importurile din Olanda începând cu luna aprilie, cultivatorii nu-și încălzesc serele din cauza crizei energetice.