Rabla pentru becuri, ”mort la lansare”: ce se întâmplă cu banii care ne-ar fi ajutat să facem economie la energie
Timp de câteva luni, au ajuns în spațiul public mai multe informații despre Rabla becuri, o inițiativă legislativă menită să aducă în casele românilor vulnerabili becuri economice, cu LED, pentru a le micșora într-o oarecare măsură facturile la energie. Programul a fost desființat, după ce bugetul de 400 de milioane de lei din spatele inițiativei a fost votat anul trecut.
Este oficial, programul Rabla pentru becuri a fost desființat înainte să-și facă simțite efectele în piață. Cel mai probabil, AFM a considerat că implementarea inițiativei ar fi prea complexă, iar banii s-au dus pe altceva, conform datelor obținute de Economedia de la oficialii Administrației Fondului pentru Mediu.
Unde se duc banii de la Rabla pentru becuri
Cel mai nou program anunțat de autorități pentru a facilita micșorarea facturilor la energie pentru români este Rabla pentru becuri, inițiativa care ar fi trebuit să fie aplicată din prima parte a acestui an. Din păcate, proiectul cu pricina nu mai are un buget disponibil, după ce AFM a confirmat că banii au fost relocați pentru programul Casa Verde Fotovoltaice.
„Menționăm că bugetul alocat pentru derularea programului a fost realocat pentru Programul Sisteme Fotovoltaice, petru care am primit extrem de multe solicitări de reluare. De aceea, pentru anul acesta, bugetul AFM pentru panouri fotovoltaice este cel mai mare buget acordat pentru acest program de până acum și anume 2 miliarde de lei. Rezultatele acestui program se transpun într-un timp foarte scurt în reducerea prețului la facturile de energie, ceea ce este foarte important în contextul energetic actual”, a transmis AFM pentru sursa citată.
Oficialii Administrației Fondului pentru Mediu s-au ferit să spună că Rabla pentru becuri s-a desființat. În schimb, au insistat pe o analiză care se desfășoară în prezent pentru a se găsi cea mai bună variantă de desfășurare, pentru a veni în sprijinul cetățenilor. ”În acest sens, s-au purtat discuții și au fost dezbătute mai multe variante împreună cu Ministerul Mediului și Ministerul Muncii. Este luată în calcul varianta ca Programul Rabla pentru becuri să se adreseze persoanelor defavorizate deoarece ar fi normal ca banii publici să se ducă în zone unde este nevoie de sprijin financiar”, mai transmite AFM.
Ca idee, dacă este pentru prima oară când auzi despre acest program, Rabla pentru becuri ar fi trebuit să se reflecte într-un voucher de 200 de lei cu TVA pentru achiziționarea becurilor cu LED de maximum 15W. Persoanele fizice care beneficiau de acest program puteau cumpăra becuri noi mai eficiente energetic, pe lângă bani, în schimbul predării unui număr echivalent de becuri convenționale.