14 iun. 2023 | 11:46

Rabla Local 2023 – noi detalii despre programul pentru românii cu mașinii mai vechi de 15 ani: se dau 3.000 de lei de la stat, în mână

ACTUALITATE
Rabla Local 2023 - noi detalii despre programul pentru românii cu mașinii mai vechi de 15 ani: se dau 3.000 de lei de la stat, în mână

După câteva luni de promisiuni, dezbateri și proiecte pe marginea programului Rabla Local, inițiativa se pare că a început în sfârșit să funcționeze, cel puțin în anumite regiuni ale țării, iar beneficiile sunt semnificative, inclusiv în rândul românilor care se bucură de 3000 de lei în mână pentru o rablă cu care, de cele mai multe ori, nu mai făceau nimic cu cea de mulți ani.

Primăria Brașov a confirmat obținerea a aproximativ 12 milioane de lei pentru programul Rabla Local. Aceasta este suma maximă pe care o putea obține un oraș din România sub formă de finanțare din partea AFM, după cum atrage atenția municipalitatea de la Poalele Tâmpei printr-un comunicat. În final, se dorește casarea a 5000 de autovehicule, pornind de la cei 3000 de lei pe care îi primește un român pentru fiecare autoturism.

Cum funcționează Rabla Local

Ca referință, banii de la AFM sunt sub formă de cofinanțare a inițiativei Rabla Local în procent de 80%. Ceilalți 20% vin de la bugetul local. În faza incipientă a inițiativei, se vehicula un procent de 50% de o parte și de alta a baricadei, dar foarte multe primării au insistat pe faptul că nu au sub nicio formă cum să-și asume o astfel de cheltuială și au refuzat să participe. Între timp, procentele s-au ajustat, iar AFM urmează să anunțe deschiderea sesiunii de înscriere pentru persoanele fizice care vor să participe la acest program. Ca referință, prin Rabla Local, românii doritori pot casa mașini mai vechi de 15 ani, fără obligația de a-și cumpăra una nouă, contra sumei de 3000 de lei de la Primărie.

Programul a început pe 21 aprilie 2023, iar în doar 7 ore, 245 de primării şi-au depus dosarele pentru retragerea a 79.847 de maşini poluante, peste 16.000 fiind în Capitală, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. „În doar 7 ore, 245 de UAT-uri şi-au depus dosarele pentru retragerea a 79.847 de maşini poluante. Numai în Bucureşti, din sectoarele 2,3,5,6, un total de 16.000 de maşini poluante vor fi retrase din circulaţie prin programul Rabla Local”, a transmis la acea vreme ministrul Mediului, conform Economedia.ro.

„Brașovul a fost printre primele municipii care și-au exprimat intenția de a intra în parteneriat cu Administrația Fondului pentru Mediu pentru implementarea programului «Rabla Local». Suntem printre cele 7 autorități locale din marile municipii care au obținut suma maximă alocată pentru acest program, respectiv 12 milioane de lei. Primăria s-a înscris pentru numărul maxim de autovehicule prevăzut pentru orașele mari, respectiv 5.000 de autoturisme, care înseamnă o alocare în valoare de 12 milioane de lei de la AFM și 3 milioane de lei din bugetul local.

Fiecare brașovean care vrea să renunțe la autoturismul său vechi va primi 3.000 de lei. După semnarea contractelor de delegare cu AFM, se va deschide sesiunea de înscriere pentru persoanele fizice. Până atunci, cei care vor să beneficieze de acest sprijin financiar își pot crea contul pe site-ul AFM, astfel încât în momentul deschiderii sesiunii să poată accesa mai ușor fondurile”, a precizat primarul Brașovului Allen Coliban.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele