Putin, schimbare de plan în Ucraina. Ce sarcină nouă a primit „Generalul Armageddon”
Președintele rus Vladimir Putin face modificări la vârful armatei sale, în contextul în care „operațiunea militară specială” din Ucraina stagnează, notează The Moscow Times. După o serie de atacuri misterioase în spatele liniei frontului, inclusiv în Mariupol, oraș capturat în primăvară, Moscova a decis să schimbe subordonarea forțelor de apărare aeriană.
O nouă schimbare la vârful armatei ruse. Ce a decis Putin
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, continuă să remanieze conducerea armatei ruse, pe fondul unei campanii care stagnează în Ucraina, în timp ce Moscova și-a schimbat comandantul de cel puțin cinci ori de la începutul războiului în țara vecină.
Agenția de presă TASS, care citează surse apropiate armatei ruse, relatează că sistemul de apărare aeriană a fost transferat din subordinea forțelor terestre la comanda forțelor aeriene și spațiale. Cel care are sarcina de a escorta și acoperi unitățile de luptă este Serghei Surovikin (56 de ani), supranumit „Generalul Armageddon” din cauza brutalității sale.
Serghei Surovikin a primit o sarcină nouă
Acest lider militar a condus forțele ruse de pe frontul din Ucraina, din octombrie 2022 până în ianuarie 2023. Sub comanda lui Surovikin, soldații au lansat atacuri cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene și s-au retras de pe malul de vest al Niprului, abandonând Hersonul, singurul centru regional capturat de la începutul invaziei.
Veteranul războaielor din Cecenia și Siria, decorat personal de președintele Vladimir Putin, a argumentat că retragerea, finalizată oficial două zile mai târziu, va permite Moscovei să salveze echipamente și să redesfășoare forțe (estimate de americani la 30.000 de militari) în acțiuni ofensive de pe alte fronturi.
Moscova este în alertă, după ce Ucraina a atacat ținte rusești în Mariupol
Schimbarea conducerii apărării antiaeriene a fost făcută după ce ucrainenii ar fi început să lovească ținte rusești în Mariupol, la 80 de kilometri de linia frontului. Săptămâna trecută, acest oraș distrus aproape complet de război a fost atacat de cel puțin 14 ori, potrivit informațiilor publicate de Ministerul britanic al Apărării.
Bombardamentele au vizat depozite de muniții din apropierea aerodromului, depozite de combustibil și o bază militară amenajată la o uzină siderurgică din orașul-port aflat în sud-estul Ucrainei, regiunea Donețk. Noile atacuri au îngrijorat Rusia, care era convinsă că Mariupolul se afla în afara razei de acțiune a forțelor armate ucrainene.