Putin recunoaște penuria de medicamente în Rusia: „S-a format un deficit și prețurile au crescut”
Președintele Vladimir Putin a declarat marți că există penurie de unele medicamente în Rusia, în ciuda faptului că țara produce mai multe medicamente proprii, și a sugerat constituirea de stocuri de medicamente populare pentru a ajuta la satisfacerea cererii.
Putin recunoaște efectele sancțiunilor
În timp ce medicamentele eliberate pe bază de rețetă sunt scutite de sancțiunile occidentale impuse din cauza războiului din Ucraina, livrarea acestora în Rusia a fost afectată de obstacolele de transport, de asigurare și vamale cauzate de război și de alte măsuri restrictive, spun reprezentanții industriei.
„A existat o penurie a unor medicamente, în ciuda faptului că am văzut că producția de produse farmaceutice în (primele) trei trimestre ale anului trecut a crescut cu aproximativ 22%”, a declarat Putin într-o întâlnire televizată cu oficiali guvernamentali.
„Șaizeci la sută din medicamentele de pe piață sunt medicamente interne. Cu toate acestea, s-a format un deficit la unele medicamente, iar prețurile au crescut”.
Rusia continuă să colaboreze cu producătorii străini
El a adăugat că Rusia nu restricționează importurile de medicamente și continuă să colaboreze cu producătorii străini.
„Trebuie să ne asigurăm că există provizii ale celor mai populare medicamente într-o anumită perioadă de timp”, a spus el, sugerând că Rusia ar putea stoca medicamente pentru sezonul de gripă în același mod în care acumulează rezerve de gaz în vederea pregătirii pentru iarnă.
La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, rușii s-au grăbit să își facă provizii de medicamente, oamenii cumpărând medicamente pentru o lună în doar două săptămâni.
Rusia importă, de asemenea, o mare parte din echipamentele sale medicale, cum ar fi stimulatoarele cardiace și dispozitivele de radioterapie, din Uniunea Europeană și Statele Unite, iar dependența sa este deosebit de mare în cazul celor mai complexe și critice aparate.