14 mart. 2023 | 14:19

Alertă în toată Ucraina, declanșată de anunțul lui Putin că vizitează Crimeea

ULTIMA ORĂ
Alertă în toată Ucraina, declanșată de anunțul lui Putin că vizitează Crimeea

Președintele rus Vladimir Putin va efectua, sâmbătă, 18 martie, o vizită în Crimeea, marcând aniversarea a nouă ani de la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene aflată pe coasta de nord a Mării Negre. Zona este recunoscută pe plan internaţional ca făcând parte din Ucraina, chiar dacă a fost luată de Rusia în 2014.

Putin va vizita Crimeea într-o zi specială

Update 14 martie, ora 14.08. Alertele de raid aerian s-au declanșat, marți după-amiază, în toată Ucraina, la scurt timp după ce Kremlinul a confirmat că președintele rus Vladimir Putin va vizita în weekend Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în martie 2014.

Știrea inițială: Liderul de la Kremlin va merge în Crimeea ocupată, pentru a marca aniversarea reunificării cu Federaţia Rusă. Vizita este programată în data de 18 martie, în programul de propagandă „Moscova. Kremlin. Putin”. De asemenea, agenda președintelui rus include contacte internaționale și o ședință plenară a congresului Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia (RSPP). Vladimir Putin va vorbi în Consiliul Procuraturii Generale.

Coadă de 3 km la intrarea pe Podul Crimeii

La intrarea pe podul Crimeii (dinspre Krasnodar, Rusia) s-a format un ambuteiaj la punctele de control, a transmis, duminică, biroul operațional regional pe canalul de Telegram, potrivit TASS.

Coada de mașini măsura aproximativ trei kilometri, așteptarea la intrarea pe pod putând dura câteva ore. După cum precizează jurnaliștii ruși, ritmul verificărilor autovehiculelor care intră pe pod a fost temporar redus, din cauza unei defecțiuni tehnice la unul dintre punctele de control.

„Șoferii ar trebui să țină cont de situația actuală până când punctele de control vor reveni la funcționarea normală. Dacă este posibil, se recomandă amânarea temporară a călătoriei în Crimeea sau acordarea unui timp suplimentar de călătorie”, a precizat sursa mai sus menționată.

Ucraina este decisă să recâștige peninsula

Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski este hotărât să scoată Crimeea de sub stăpânirea Rusiei, iar soarta războiului poate depinde de această peninsulă.

Este visul Kievului să-și recucerească toate teritoriile ocupate de ruși, inclusiv Crimeea: „Recâștigând Crimeea, vom recâștiga pacea. Este pământul nostru. Sunt oamenii noștri. E istoria noastră. Vom readuce steagul ucrainean în fiecare colț al Ucrainei”, susținea Zelenski în ianuarie.

Din 2014, de când a fost anexată ilegal de Putin, peninsula se află sub controlul Moscovei. Deși nu e un punct fierbinte în evoluția actuală a frontului, Crimeea rămâne un obiectiv constant, pentru că armata rusă a lansat mai multe atacuri aeriene din sud, în timp ce Kievul nu poate concepe eliberarea fără alungarea rușilor din peninsulă.

Cu toate acestea, Crimeea reprezintă un caz special, spun unii experți, iar situația ei diferă de cea a altor regiuni anexate. Peninsula se află în bătaia armelor ucrainenilor, dar reprezintă și „o linie roșie” pentru Kremlin.