15 mai 2023 | 16:01

„Punctul de control al viitorului”. Ce vor SUA să implementeze în aeroporturi

ULTIMA ORĂ

Autoritățile spun că vor să accelereze verificările de identitate la securitate, instalând o tehnologie de recunoaștere facială.

Recunoaștere facială în aeroporturi

Aaparatele funcționează astfel: un pasager se apropie de un punct de control de securitate al unui aeroport din America, introduce o carte de identitate într-o fantă și se uită într-o cameră aflată deasupra unui mic ecran.

Ecranul afișează „Fotografie completă” și persoana trece de control, fără a fi nevoită să predea actele de identitate ofițerului care stă în spatele ecranului.

Totul face parte dintr-un proiect pilot al Administrației pentru Securitatea Transporturilor (TSA), care vizează evaluarea utilizării tehnologiei de recunoaștere facială în mai multe aeroporturi din țară.

„Ceea ce încercăm să facem cu acest lucru este să-i ajutăm pe ofițeri să determine cu adevărat că sunteți cine spuneți că sunteți”, a declarat Jason Lim, managerul capacităților de gestionare a identității din cadrul TSA, în timpul unei demonstrații pentru reporteri la Aeroportul Internațional Thurgood Marshall din Baltimore-Washington, luna trecută.

Această măsură intervine într-un moment în care se intensifică utilizarea tehnologiei pentru a spori securitatea și a simplifica procedurile.

Ce spun criticii

TSA susține că proiectul pilot este voluntar și precis, însă criticii au exprimat îngrijorare cu privire la prejudecățile pe care le-ar putea înfrunta tehnica de recunoaștere facială și la posibilele repercusiuni asupra pasagerilor care doresc să renunțe la această opțiune.

Tehnologia se află în prezent în 16 aeroporturi. Pe lângă Baltimore, este folosită și la Reagan National de lângă Washington DC, pe aeroporturile din Atlanta, Boston, Dallas, Denver, Detroit, Las Vegas, Los Angeles, Miami, Orlando, Phoenix, Salt Lake City, San Jose, precum și la Gulfport-Biloxi și Jackson din Mississippi.

Cu toate acestea, nu se află la fiecare punct de control TSA, astfel încât nu toți călătorii care trec prin aceste aeroporturi vor avea neapărat această experiență.

Tehnologia verifică atât dacă persoanele de la aeroport se potrivesc cu actele de identitate pe care le prezintă, cât și dacă acestea sunt reale. Un ofițer TSA se află în continuare acolo și semnează controlul.

Un mic semn îi avertizează pe călători că poza lor va fi făcută în cadrul proiectului pilot și că pot renunța dacă doresc. Acesta include, de asemenea, un cod QR pentru ca aceștia să obțină mai multe informații.