25 apr. 2023 | 13:11

PSD vrea supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul președintelui Klaus Iohannis

ULTIMA ORĂ
PSD vrea supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul președintelui Klaus Iohannis

Guvernul caută soluții pentru a acoperi „gaura” de 20 de miliarde de lei de la buget, iar după ce zilele trecute a apărut un draft cu posibilele măsuri în care erau trecute inclusiv înghețarea salariilor la bugetari, oprirea temporară a angajărilor și interzicerea cumulului pensie-salariu, coaliția se gândește la măsuri ceva mai blânde. Astfel, a fost eliminată interzicerea cumulului pensie-salariu pe motiv că nu ar fi constituțională a explicat Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Update marți, 25 aprilie, ora 13:46. Premierul Nicolae Ciucă a oferit azi primele explicații despre măsurile de austeritate care ar urma să intre în vigoare de la 1 mai

„Ținând cont că niciodată nu am luat o decizie și nu voi lua o decizie pe tot felul de mesaje care au fost transmise. Am nevoie de analize care să confirme situația. Am cerut să mi se prezinte de la Ministerul de Finanțe care sunt toate elementele care pot să stea la baza unei decizii.  Deciziile vizează încă o dată reducerea cheltuielilor la bunuri, servicii, reducerea cheltuielilor pe mașini, pe mobilier, cheltuieli care pot să mai aștepte și să ne îndeplinim obiectivele de investiții”, a declarat Nicolae Ciucă, marți, la Iași.

Săptămâna trecută liderii coaliției de guvernare au pregătit o serie de măsuri pentru a reduce cheltuielile, însă în urma ședinței de, luni, măsurile au fost puțin ajustate. În prima variantă Guvernul voia interzicerea cumulului pensie-salariu, însă această prevedere a fost eliminată. 

„Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o primărie – eu nu pot lua dreptul acelui om să-şi acopere minimum necesar familie”, a explicat Marcel Ciolacu, liderul PSD, azi în Parlament.

Acesta a mai spus că interzicerea cumulului pensie-salariu este o măsură neconstituțională. 

„Legiuitorul nu poate interveni să ia acest drept. Pe această discuţie, sub nicio formă în ordonanţă, nu putem să prinde cumul pensiei cu salariul. Au fost mai multe discuţii privind constituţionalitatea acestui demers. Atunci am discutat mai multe variante”, a mai explicat Ciolacu.

Marcel Ciolacu vrea supraimpozitarea cumulului de pensie și salariu care depășește salariul președintelui

Marcel Ciolacu a mai precizat că a propus în coaliție impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de 25.000 de lei brut. El a mai explicat că de această măsură nu îi vizează și pe angajații din sistemul privat.

„Vorbim de cumulul de salariul şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, e normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului. În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie, nu poţi interzice numai la unii”, a explicat Ciolacu.

Potrivit Ministerului Muncii, 30.574 de români au un salariu de bază brut mai mare decât al președintelui României. Nu este prima dată când Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv.

„După ce statul român, prin ANAF, Ministerul Finanţelor şi Vamă, va face digitalizarea în România. Nu există alt viitor decât impozitarea progresivă, doar dacă rămânem în logica Rusiei. Mi se pare că şi Estoria e în această logică”, anunța Ciolacu anul trecut.

El a mai spus că în cadrul Coaliției nu au fost discuții privind îngheţarea salariilor bugetarilor, în schimb, liderul PSD  spune  că este „oportună o ordonanţă de urgenţă care să îngheţe „absolut toate” angajările de la stat, cu excepţia posturilor „unice”.

Ce măsuri ar urma să intre în vigoare de la 1 mai

Deși au existat câteva modificări la proiectul de ordonanţă care prevede reducerea cheltuielilor, au rămas următoarele măsuri: 

  • interdicţia de a achiziţiona maşini, dar şi mobilă;
  • ministerele vor trebui să reducă cheltuielile bugetare, de la bunuri şi servicii, cu 10%;
  • angajările, dar şi salariile din sistemul bugetar, vor fi îngheţate. 
  • cei care deţin titlul de doctor vor primi sporul de 50%, doar dacă activează în domeniul pentru care au primit acest titlu de doctor. 

Toate aceste măsuri ar urma să intre în vigoare de la 1 mai, iar pentru acest lucru Guvernul are termen să anunțe lista măsurilor săptămâna aceasta.