Protestele din Franța, fără efect pentru schimbarea legii pensionării. Macron rămâne ferm: „Nu vom tolera niciun comportament necorespunzător”
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că o nouă lege extrem de nepopulară care mărește vârsta de pensionare este necesară și va intra în vigoare până la sfârșitul anului.
Spunând că nu are „niciun regret”, el a adăugat însă că dorește să îmbunătățească o relație tensionată cu sindicatele și să le implice mai mult în viitoarele reforme, pe teme precum reconversia profesională.
„Credeți că îmi place să fac această reformă? Nu”, a declarat Macron într-un interviu acordat posturilor de televiziune TF1 și France 2. „Dar nu există o sută de modalități de a echilibra conturile această reformă este necesară”.
Proteste violente în toată Franța
Până când guvernul a impus legea pensiilor fără vot, protestele împotriva unui proiect de lege care prelungește cu doi ani vârsta de pensionare, până la 64 de ani, au adunat mulțimi uriașe și pașnice în cadrul unor mitinguri organizate de sindicate.
Dar, de la decizia guvernului de a sări peste votul din parlament, săptămâna trecută, protestele spontane din Paris și din alte părți au dus la incendierea în fiecare seară a coșurilor de gunoi și a baricadelor, pe fondul unor încăierări cu poliția.
Miercuri, protestatarii au blocat, de asemenea, gările din orașele sudice Nisa și Toulouse.
Acest lucru, alături de grevele continue care afectează depozitele de petrol, transportul public și colectarea gunoiului, reprezintă cea mai serioasă provocare la adresa autorității președintelui centrist de la revolta „vestelor galbene” de acum patru ani.
Sindicatele au anunțat o nouă zi de greve și demonstrații la nivel național pentru joi.
„Nu vrem această lege și vom lupta până când va fi retrasă”, a declarat pensionarul Jacques Borensztejn la un miting marți la Paris.
Macron a declarat că ceea ce a numit „violență extremă” nu este acceptabilă, în timp ce a respectat dreptul la proteste pașnice.
„Ne vom asigura că o viață cât se poate de normală poate fi reluată în fața celor câtorva care blochează lucrurile”, a spus el.
Nici o remaniere guvernamentală și nici alegeri anticipate nu sunt în vedere, ci mai degrabă o încercare de a recâștiga inițiativa cu măsuri pentru a implica mai bine cetățenii și sindicatele în procesul decizional, au declarat liderii politici din tabăra lui Macron.
În timp ce opoziția i-a cerut lui Macron să o demită pe prim-ministrul său Elisabeth Borne, care s-a aflat în fruntea reformei pensiilor, Macron a susținut-o în interviu și a spus că a însărcinat-o să lărgească și mai mult majoritatea.
Tabăra lui Macron a pierdut majoritatea în camera inferioară a parlamentului în alegerile de anul trecut.
„Ea (Borne) are încrederea mea pentru a conduce această echipă guvernamentală” și pentru a construi un program legislativ pentru a avea „mai puține legi, texte mai scurte, mai clare” și pentru „a continua să lărgească această majoritate cât mai mult posibil”.
Sondajele de opinie arată că o largă majoritate a francezilor se opun legislației privind pensiile, precum și deciziei guvernului de a împinge proiectul de lege prin parlament săptămâna trecută fără un vot.
Dar Macron a declarat că va rămâne ferm.
„Între sondajele pe termen scurt și interesul general al țării, aleg interesul general…. nu vom tolera niciun comportament necorespunzător”, a spus el.