„Revoluție” lângă Rusia. Protestatarii forțează intrarea în Parlamentul din Georgia, se folosesc tunuri cu apă și gaze lacrimogene VIDEO
Protestatarii s-au ciocnit cu poliția în capitala Georgiei, Tbilisi, după ce parlamentul a susținut un controversat proiect de lege despre care criticii spun că limitează libertatea presei și suprimă societatea civilă. Poliția a folosit tunuri cu apă și spray-uri cu piper pentru a dispersa mulțimea din fața clădirii parlamentului. Unii protestatari au fost văzuți căzând pe jos și tușind, în timp ce alții fluturau steaguri ale UE și ale Georgiei. Guvernul afirmă că mai mulți polițiști au fost răniți și că echipamentul poliției a fost deteriorat.
Lege de tip „rusească”
Update 8 martie, ora 22.06. Protestele violente continuă în capitala Georgiei, Tbilisi, unde manifestanții forțează intrarea în Parlament. Forțele de ordine încearcă să-i țină la distanță cu gaze lacrimogene.
Potrivit BBC, poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din capitala Georgiei, Tbilisi, pentru a doua noapte. Mulțimile sunt supărate pe o lege controversată în stil rusesc, care ar clasifica grupurile neguvernamentale și media drept „agenți străini” dacă primesc mai mult de 20% din fondurile lor din străinătate.
Miercuri seara, poliția a respins protestatarii care au doborât o barieră de metal în fața Parlamentului. Imaginile difuzate de Georgian TV au arătat sute de polițiști pe străzi, purtând căști și ținând scuturi. Cel puțin o mașină de poliție fusese răsturnată.
Police starts dispersing the protest in #Tbilisi. pic.twitter.com/UkeuX8xVIe
— Katie Shoshiashvili (@KShoshiashvili) March 8, 2023
Știrea inițială: Proiectul de lege a fost condamnat pe scară largă la nivel internațional, care ar impune organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) și presei independente care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se declare ca agenți străini.
Opoziția a descris-o ca fiind o lege de tip rusesască și ar stigmatiza și ar reprima societatea civilă vibrantă și mass-media independentă din Georgia.
Rusia a adoptat propria versiune a unei legi privind „agenții străini” în 2012, extinzând-o de-a lungul anilor pentru a viza și suprima ONG-urile și mass-media finanțate din Occident.
„Legea este rusă, după cum știm cu toții… Nu vrem să facem parte din fosta Uniune Sovietică, vrem să facem parte din Uniunea Europeană, vrem să fim pro-Occident”, a declarat un protestatar pentru agenția de presă Reuters.
Președintele țării, Salome Zourabichvili, spune că îi susține pe protestatari, afirmând că aceștia reprezintă ceea ce ea a numit Georgia liberă, care își vede viitorul în Europa.
Dar în interiorul clădirii parlamentului, 76 de legislatori din partidul de guvernământ Visul Georgian și-au dat sprijinul inițial pentru noul proiect de lege privind „transparența influenței străine”.
Luni, o audiere a comisiei privind propunerea legislativă s-a încheiat cu o încăierare parlamentară.
Prin adoptarea legii, Georgia s-ar alătura unei liste de state postsovietice nedemocratice și autoritare, precum Belarus, Tadjikistan și Azerbaidjan, care au copiat legea rusă privind restricționarea activităților ONG-urilor.
Din punct de vedere istoric, termenul „agent” în Rusia și Georgia are sensul de „spion” și „trădător”, ceea ce conferă o conotație negativă activității desfășurate de societatea civilă. Aceasta sugerează că acționează în interesul unor forțe străine, mai degrabă decât să facă bine pentru țară și societate.
„O zi neagră pentru democrația din Georgia”
Ambasada SUA a emis o declarație în care a descris votul de marți ca fiind „o zi neagră pentru democrația din Georgia”.
Aceasta a adăugat că avansarea de către parlament „a acestor legi inspirate de Kremlin a fost incompatibilă cu dorința clară a poporului georgian de integrare europeană și de dezvoltare democratică a acestuia”.
Cele două proiecte de lege, privind „transparența agenților străini” și „înregistrarea agenților străini”, au fost depuse în parlament de către mișcarea deschis anti-occidentală Puterea Poporului, un aliat apropiat al partidului de guvernământ Visul Georgian.
Grupul a susținut că cel de-al doilea proiect de lege era un analog exact al Legii americane privind înregistrarea agenților străini (FARA).
Georgian Dream a susținut proiectele, afirmând că astfel de legi erau necesare pentru a îmbunătăți transparența.
În cadrul unui briefing marți seară, președintele partidului de guvernământ, Irakli Kobakhidze, a replicat la declarația ambasadei SUA, afirmând că este „o zi neagră pentru opoziția radicală și pentru susținătorii săi”.
Ceea ce se tem majoritatea protestatarilor și opoziția țării este că adoptarea legii ar însemna sfârșitul ambiției de lungă durată a Georgiei de a adera la UE. Mai mult de 80% din populația Georgiei sprijină perspectiva europeană, care este, de asemenea, consacrată în constituția țării.
Bruxelles-ul analizează în prezent cererea Georgiei de obținere a statutului de candidat la UE.
Marți seara, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că proiectul de lege este „incompatibil cu valorile și standardele UE”.