Protest lângă Guvern după ce senatorii au adoptat o inițiativă legislativă ce amintește de OUG13, pentru care mii de români au ieșit în stradă FOTO
În jur de 200 de români s-au strâns, miercuri seară, 29 martie, în fața Guvernului, pentru a protesta față de proiectul de lege votat în Senat, care dezincriminează abuzul în serviciul sub pragul de 250.000 de lei. Cu pancarte pe care au scris „Toți pentru justiție”, „PNL, PSD, aceeași mizerie”, oamenii se opun amendamentului PSD, PNL și UDMR, similar cu cel introdus în 2017, prin OUG13. Manifestanții susțin că au ieșit în stradă pentru a lupta pentru democrație și împotriva abuzurilor guvernanților.
Protest în Piața Victoriei, miercuri seară
Protestul a fost anunțat pe rețelele sociale încă de la orele prânzului, în special de USR și Reper, ca urmare a adoptării de către Senat a proiectului de modificare a codului penal în privința abuzului și neglijenței în serviciu.
Senatorii au votat pragul de 250.000 de lei pentru abuz în serviciu
Potrivit amendamentului votat în Senat de către senatorii Coaliției, fapta unui funcționar public, care produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei, nu ar mai fi considerată infracțiune. Proiectul urmează să ajungă la Camera Deputaților, for decizional.
„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, spune amendamentul depus de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și UDMR.
O altă modificare include: „Dispozițiile prevăzute la alin (1) privind condiția ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune de abuz în serviciu ori de neglijență în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare”.
Inițiativa legislativă amintește de OUG13
Prevederea este una similară celei introduse în 2017, prin Ordonanța de Urgență 13, care a generat proteste cu peste 500.000 de oameni în toată țară. La acea vreme, guvernul PSD a încercat să introducă pragul de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu, dar OUG a fost retrasă înainte să intre în vigoare.