12 iul. 2023 | 18:16

Ministrul Rafila, discuții cu sindicaliștii din Sănătate în ziua protestului. La ce acord s-a ajuns

ULTIMA ORĂ
Ministrul Rafila, discuții cu sindicaliștii din Sănătate în ziua protestului. La ce acord s-a ajuns

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a organizat, miercuri, un nou protest al angajaților din Sănătate la care au participat în jur de 1.500 de persoane. Chiar în ziua protestului ministrul Alexandru Rafila i-a chemat la negocieri. Rafila a declarat într-o conferință de presă că s-a ajuns la un acord privind acordarea unor drepturi salariale.

Mesajul ministrului Rafila

Update ora 18:16: Aproape 1.500 de angajați din sistemul sanitar au protestat miercuri la prânz în Piața Victoriei, fiind nemulțumiți de salarii, sporurile acordate, dar și de criza de personal din sistem.

„Solidaritate pentru Sănătate”, au strigat în fața Guvernului infirmiere, brancardieri și alți angajați din sistemul medical.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă de 18 minute la Guvern că a discutat cu reprezentanții Federației și a transmis că s-a ajuns la un acord cu aceștia.

„S-a ajuns la o înțelegere privind modul de acordare ale unor drepturi salariale și a unor măsuri de reformă  a activității personalului din Sănătate care include următoarele”, a anunțat Alexandru Rafila, după negocierile cu sindicaliștii, la care a participat și premierul Marcel Ciolacu. 

Ce prevede acordul

  1.  realizarea de modificări şi completări a OUG 63/2023, care să permită plata integrală indemnizaţiilor şi sporurilor prevăzută în Legea 153/2017, precum completări referitoare la modalitatea de acordarea drepturilor salariale;
  2.  identificarea soluţiilor de acordare integrală a drepturilor salariale pentru toate categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în ture;
  3. finalizarea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector Sănătatea, prin soluţionarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, referitoare la recunoaşterea stimulului de tură ca timp de lucru sub forma pauzei de masă de 30 de minute, care să fie inclus în timpul de lucru, alături de alte propuneri;
  4. recunoașterea posibilităţii de păstrare a dreptului de concediu de odihnă neefectuat şi a orelor nerecuperate şi neplătite;
  5.  recunoaşterea ca stagiu de cotizare suplimentară a timpului de lucru desfăşurat în gărzi şi împlinirea anticipată a stagiului maxim de cotizare;
  6.  identificarea unei soluţii privind excluderea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% pentru fiecare ordonator de credite aferente sportului acordat.

„Acestea sunt doar câteva elemente. Am avut o discuţie tehnică, împreună căutăm să corectăm anumite prevederi care limitează acordarea sporurilor prevăzute în Ordonanţa 63 din 2023”, a mai punctat Rafila. Ministrul a precizat că vor exista noi discuții cu sindicaliștii zilele următoare.

Angajații din Sănătate, din nou în stradă

Știrea inițială: „Solidaritatea Sanitară” anunță desfășurarea unui nou Miting național al lucrătorilor din Sănătate pentru miercuri, 12 iulie 2023, începând cu ora 11:00, în Piața Victoriei din București. La protest sunt așteptați să participe peste 5.000 de angajați din Sănătate.

„Protestul este desfășurat în contextul unei scăderi fără precedent a încrederii angajaților din Sănătate în Guvern, accentuată de „Ordonanța amăgirilor” (OUG nr. 63/2023). Această „Ordonanță fantomă” (care „există” dar căreia nu-i vede nimeni efectele anunțate; detalii aici) nu doar că nu rezolvă probleme salariale ale angajaților, ci le accentuează pe cele anterioare. Ea este, în egală măsură, o mostră de indiferență și incompetență, constituind un adevărat afront la adresa profesioniștilor din Sănătate.

Acest act normativ furnizează o dovadă în plus că Guvernul nu a luat cu adevărat în considerare așteptările legitime ale angajaților din Sănătate, refuzând să le rezolve problemele prin negociere cu organizația care-i reprezintă în cadrul protestelor”, a transmis Federația pe pagina de Facebook.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” precizează că ”toate aceste acţiuni conturează o cale complementară sau alternativă la greva generală”.

„Chiar şi în situaţia în care Guvernul României (cu sprijinul complicilor săi) îşi va menţine decizia abuzivă de-a interzice o grevă legală a angajaţilor din Sănătate, acesta va fi nevoit să suporte seria acţiunilor alternative, cel puţin la fel de severe din perspectiva efectelor.

Mulţimea protestelor exprimă nemulţumirea în continuă creştere faţă de atitudinea Guvernului, acesta asumând drept consecinţă a atitudinii sale riscul blocării funcţionării normale a sistemului public de sănătate”, spun sindicatele în comunicat.

Pe 14 iunie peste 2.500 de angajați din Sănătate au participat la protest, fiind considerat cel mai mare protest.