Propunerea unui europarlamentar bulgar, dacă nu intrăm în Spațiul Schengen anul acesta
Europarlamentarul bulgar Andrey Novakov vine cu o propunere inedită în situația în care cele două țări: Bulgaria și România nu sunt acceptate nici anul acesta în spațiul Schengen: desființarea granițelor, notează publicația bulgară Fakti. Și europarlamentarul român Eugen Tomac vine cu o variantă similară, însă include și Grecia.
„Să cadă granițele”. Ce vor europarlamentarii români și bulgari
„Dacă nu ne acceptă până la Crăciun, granițele dintre Bulgaria și România trebuie desființate”, a transmis europarlamentarul bulgar Andrey Novakov într-o intervenție la „Nova TV”.
Potrivit acestuia, acțiunile comune cu România ar facilita construirea unui alt pod și lansarea unui bac pe Dunăre.
„Pentru fiecare zi pierdută la graniță, un camion pierde 200 de euro în fața proprietarului său. Mulți dintre șoferi renunță la locul de muncă pentru că nu vor să stea la graniță. Sunt mii de încercări pe zi de a trece granița, e normal sa ai acțiuni.
Când prind polițiști corupți, să știe că și vor pierde pensia, toate privilegiile. Problema cu admiterea noastră la Schengen nu mai este în Olanda, ci în Austria.
Vor fi alegeri acolo și cineva are nevoie de mesaje de genul „îi oprim astfel încât să poți dormi liniștit”. Somnul liniștit în Austria nu depinde de faptul că suntem în Schengen, dimpotrivă”, a mai punctat europarlamentarul bulgar.
Și europarlamentarul român Eugen Tomac vine cu o variantă asemănătoare, dar care include și Grecia.
„Aş merge mult mai departe, aş propune ca România, Bulgaria şi Grecia să desfiinţeze frontierele între ele pentru că nimeni nu ne poate îngrădi acest drept, trebue doar notificată Comisia. Cred că acest demers pe care-l susţin şi colegii din Bulgaria trebuie implementat imediat””, a spus Eugen Tomac într-o intervenție pentru postul B1TV, citat de ziarul Adevărul.
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a fost zilele trecute la Viena, unde s-a întâlnit cu omologul său austriac Gerhard Karner, însă nu s-a întors cu un răspuns pozitiv. Astfel, în continuare Austria ne ține în șah cu privire la aderarea la spațiul Schengen.
„Sunt două aspecte: vizita în sine și problema Schengen. Vizita era absolut necesară, pentru că este de neconceput ca un nou ministru de Interne să nu contacteze imediat omologii după ce își preia funcția și am făcut asta imediat ce am preluat funcția.
Am discutat cu toate statele membre UE, inclusiv cu comisarul Afacerile Interne. Am acoperit toată paleta statelor membre ale UE. Era de neconceput să las deoparte ministrul austriac. Absența unui contact ar fi fost un mesaj prost din partea noastră”, a spus Cătălin Predoiu, joi seara, într-o emisiune la Digi24.
În ciuda faptului că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile necesare pentru aderarea cu drepturi depline, spațiul Schengen nu a fost extins în aceste două țări, deoarece guvernele naționale ale UE trebuie să decidă în unanimitate intrarea statelor noi în zona fără frontiere.
Ce înseamnă Spațiul Schengen. Care sunt beneficiile unui stat membru
În prezent, spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane, și include 27 de țări.
La 1 ianuarie 2023, Croația a devenit cea de a 27-a țară membră cu drepturi depline a spațiului Schengen. Controalele la frontierele interne cu Bulgaria, Cipru și România nu au fost încă eliminate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen.
Austria şi Olanda s-au opus în decembrie aderării Bulgariei la Schengen. În cazul României numai Austria a obiectat, însă cele două ţări au fost tratate atunci la pachet.
Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră.
Se estimează că europenii efectuează anual 1,25 miliarde de călătorii în interiorul spațiului Schengen, ceea ce aduce de asemenea beneficii considerabile turismului și sectorului cultural.
Spațiul Schengen aduce beneficii economice semnificative tuturor cetățenilor și întreprinderilor din statele participante.