05 oct. 2023 | 07:52

Programul Casa Verde Fotovoltaice, pe butuci. Nu mai puțin de 90.000 de familii afectate direct de eșecul Guvernului

ACTUALITATE
Programul Casa Verde Fotovoltaice, pe butuci. Nu mai puțin de 90.000 de familii afectate direct de eșecul Guvernului

Părea că merge ca pe roate, românii au stat la coadă virtuală și au consumat bugetele alocate în mai puțin de 10 minute în fiecare regiune a țării. Din păcate, eșecul instituțional a ieșit din nou la iveală, iar mai multe greșeli făcute de autorități pe marginea Casa Verde Fotovoltaice au ajuns pretext de judecată, iar tribunalul a pus pe pauză inițiativa guvernamentală.

Ministrul Mediului este optimist că programul Casa Verde Fotovoltaice va fi deblocat în următoarele săptămâni, dacă nu chiar peste câteva zile, deși speranța sa nu pare să fie ancorată într-un argument real. În orice caz, când va intra din nou în funcționalitate, toate termenele din program se vor prelungi în conformitate cu perioada în care s-a aflat în stand-by, după cum a explicat Mircea Fechet.

Casa Verde Fotovoltaice 2023 ar putea fi cel mai mare eșec guvernamental din acest an. Contestat în instanță a doua oră, nimeni nu știe când ”își revine”

Casa Verde Fotovoltaice întârzie

La momentul de față, buna funcționare a Casa Verde Fotovoltaice a fost întreruptă de mai multe acțiuni în instanță a cinci instalatori, în județe diferite ale României, care atrag atenția asupra faptului că nu au fost incluși în listele de instalatori agreați într-un mod eronat. În cazul lor, ministerul a comis o nedreptate. Dincolo de câțiva instalatori, aproximativ 90.000 de familii sunt afectate de aceste întârzieri.

Românii, amatori de fotovoltaice. Au explodat instalațiile de panouri solare. Ce ascund cifrele

„Este cel mai important lucru pentru mine ca toate acele familii care așteaptă să-și instaleze panouri fotovoltaice pe case să beneficieze de această finanțare. În acest moment, Curtea de Apel Oradea a suspendat programul. Este o decizie pe care Administrația Fondului pentru Mediu a atacat-o cu recurs”, a declarat ministrul miercuri seară, pe 3 octombrie.

Oficialul speră „ca acest proces, care este extrem de simplu – în care un instalator pretinde că nu a fost înștiințat prin e-mail în legătură cu o solicitare de clarificări, AFM spune că, deși a trimis acel e-mail, nu a primit răspunsul la solicitarea respectivă.”

Când se termină procesul cu AFM pentru Casa Verde Fotovoltaice

Având în vedere că interacționează cu sistemul de justiție din România, tot ce poate să facă ministrul este să spere „că la primul termen instanța va decide și în acel moment vom ști una din două: fie instalatorul nu are dreptate și programul va continua , fie i se dă dreptate și atunci, cu societatea respectivă inclusă în program, din nou vom putea să nu pierdem nicio zi și românii să beneficieze cât mai repede de aceste investiții.”

Conform datelor Digi 24, nu mai puțin de cinci astfel de litigii se află pe rol:

„Fiind o speță similară, sunt convins că deciziile pronunțate de către instanță vor fi identice. Nu sunt procese complexe. Eu sper să terminăm cât mai repede această situație. E o decizie de instanță. Orice firmă, orice persoană fizică are dreptul să meargă la instanță”, a declarat Mircea Fechet.

„Nu pot să comentez decizia unei instanțe, dar în același timp nu pot să nu mă gândesc la cei aproape 90.000 de beneficiari, familii întregi, care sperau să-și vadă instalate cât mai repede aceste panouri fotovoltaice. Sper să fie chestiune de zile sau săptămâni până când clarificăm această situație”, a concluzionat ministrul Mediului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele