05 aug. 2023 | 08:55

Programul care detectează fenomenul deepfake: Cum face asta

ACTUALITATE
Programul care detectează fenomenul deepfake: Cum face asta

Intel a prezentat un nou program care detectează deepfake-urile analizând fluxul sanguin al persoanei, numit FakeCatcher.

Deepfake-urile reprezintă din ce în ce mai mult o problemă; videoclipurile neautentice și dezinformarea au potențialul de a corupe încrederea.

„Există acest potențial ca videoclipurile să înșele oamenii”, spune Matt Groh, profesor asistent la MIT. „Există și exemplul unui deepfake al președintelui Zelensky”, a continuat el.

Chiar și experților le este greu să spună dacă un videoclip este un deepfake sau nu. Dar Intel susține că a rezolvat această problemă prin construirea unui software care analizează fluxul de sânge.

„Dacă încerci doar să găsești lucrurile greșite, acestea pot fi reparate și nu mai poți găsi lucrurile greșite apoi”, explică Ilke Demir, cercetător senior la Intel.

„Așa că răsturnăm această întrebare și întrebăm ce este real la videoclipurile autentice? Așa că FakeCatcher se uită la acea întrebare în sensul că-ți privește inima”, a adăugat acesta.

Sângele, esențial în demascarea deepfake-urilor

Demir explică că atunci când inima unei persoane pompează sânge, schimbă culoarea venelor acelei persoane. Această schimbare de culoare numită fotoflexmografie (PPG).

„Preluăm acele semnale PPG din multe locuri de pe fața ta și le convertim în hărți PPG și apoi dezvoltăm o abordare de învățare profundă pe lângă asta pentru a le clasifica în videoclipuri false sau reale”, spune, de asemenea, cercetătorul.

Pe scurt, FakeCatcher caută semne minuscule de flux de sânge în fața ta, ceva ce un deepfake nu ar avea.

Intels spune că FakeCatcher are o precizie de 96% și funcționează pe multe tipuri de deepfake, ceea ce deja reprezintă o veste excelentă.

FakeCatcher a afișat videoclipuri deepfake și videoclipuri reale ale președintelui Biden și ale lui Donald Trump. A marcat videoclipurile deepfake ca neautentice, dar a marcat și videoclipurile autentice ca deepfake.

Modelul nu analizează încă sunetul, iar Intel speră că îi va îmbunătăți acuratețea, pe măsură ce timpul va trece.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele