Profeția care anunță apocalipsa economică în Europa: „nu mai puteți face nimic”
Cele mai noi previziuni economice conturate de Banca Centrală Europeană (echivalentul Băncii Naționale a României, dar la nivelul întregii zone euro), sunt de natură să ne dea fiori reci. BCE anticipează un adevărat dezastru economic ce se va abate peste regiune, în anii următori.
Prognozele de creștere economică arată extrem de rău și evidențiază pesimismul ce caracterizează economiștii în momentul de față.
Mai mult decât atât, e anticipată o creștere a inflației în zona euro, ceea ce înseamnă că trebuie să ne așteptăm la noi creșteri de prețuri în economie.
Cum arată sfârșitul traiului bun în Europa lui 2024
Putem astfel să ne gândim că riscăm să scoatem și mai mulți bani din buzunar pentru alimente, carburanți sau chirii.
Deși România nu e în zona euro, să nu uităm că nu trăim într-un glob de sticlă izolați de restul statelor, ci avem în regiune parteneri economici extrem de importanți, iar problemele lor economice sunt transmisibile către noi, mai mult sau mai puțin, sub o formă sau alta.
Conform previziunilor proaspăt conturate de BCE, rata medie a inflaţiei se va situa la 5,6% în 2023, la 3,2% în 2024 şi la 2,1% în 2025, faţă de 5,4% în 2023 şi 3% în 2024, așa cum se anticipa anterior.
De asemenea, prognozele de creştere pentru zona euro în următorii doi ani au fost diminuate, semn că economia din regiune, deși alcătuiește cele 19 state care folosesc moneda euro, dă semne că are probleme serioase și nu și-a revenit nici pe departe după criza declanșată în 2020 la scară planetară.
Referitor la inflație, BCE anticipează că zona euro nu va reuși nici pe departe să ajungă să se încadreze în ținta recomandată de economiști, adică pragul de 2%. Se estimează că rata inflației în zona euro va ajunge la 5,1% în 2023, la 2,9% în 2024 şi la 2,2% în 2025.
În aceste condiții, e de înțeles de ce BCE a majorat din nou dobânzile în această săptămână, încercând astfel să controleze inflația. Din nefericire, decizia afectează consumatorii care au credite în euro, inclusiv românii, ce se vor trezi că au de dat mai mulți bani la rata lunară, decât plata anterioară. La cum arată noile perspective ale inflației, e de așteptat ca dobânzile să se mențină mari și-n următorii ani, ceea ce înseamnă că românii care intenționează să contracteze credite în euro ar trebui să cântărească foarte bine decizia.