Profesorul care a descoperit o fosilă veche de 94 de milioane de ani. Informații extrem de prețioase
Un profesor universitar și echipa sa au descoperit în Utah o fosilă veche de 94 de milioane de ani, care ar putea contribui la furnizarea de noi informații evolutive despre o creatură care a înotat în oceane în timpul dinozaurilor.
Fosilă veche de zeci de milioane de ani descperită recent
Dr. Barry Albright, care predă la University of North Florida (UNF), și echipa sa de cercetare condusă de Bureau of Land Management (BLM) au descoperit fosila de mosasaur în badlands din National Park Service Glen Canyon National Recreation Area din sudul statului Utah.
Specia a primit numele de Sarabosaurus dahli, sau reptila lui Dahl din miraj. Numele provine de la voluntarul Steve Dahl și de la mirajele care sunt văzute în zonă în timpul verii.
Potrivit UNF, mosasaurii sunt reptile care înotau în mări cu milioane de ani în urmă, în epoca dinozaurilor.
Descoperirea recentă a fost făcută după ce un voluntar instruit care a lucrat sub îndrumarea lui Albright a găsit fragmente de craniu și vertebre a ceea ce s-a stabilit a fi un mosasaur în 2012.
Richardson căuta fosile în mijlocul Americii de Nord, care a fost cândva acoperită de o vastă cale maritimă, cunoscută sub numele de Western Interior Seaway, în urmă cu 84 și 85 de milioane de ani. Cercetătorii au spus că această cale maritimă acoperea cea mai mare parte din ceea ce este acum Colorado, Utah, Wyoming, Texas și părți din Kansas.
S-a găsit aproape jumătate din specimen
O echipă formată între BLM și Serviciul Parcurilor Naționale a găsit aproape jumătate din specimenul exact pe parcursul a două sezoane de teren următoare, ceea ce a fost suficient pentru a-i determina identitatea.
Experții au declarat că fosilele de mosasaur găsite în roci mai vechi de aproximativ 90 de milioane de ani sunt extrem de rare, astfel că descoperirea uneia care datează de mai mult de această perioadă este „o descoperire semnificativă”.
Mosasaurii au fost cândva creaturi mici, măsurând doar aproximativ un metru și jumătate, dar mai târziu au evoluat în prădători gigantici asemănători unor șopârle care stăpâneau mările în perioada aceea.
Strămoșii mosasaurilor care locuiau în mare trăiau pe uscat și erau asemănători cu dragonii Komodo care există astăzi. În cele din urmă, corpurile lor au evoluat, având înotătoare și cozi care i-au ajutat să se adapteze la viața în ocean.
Potrivit echipei de cercetători, descoperirea recentă a oferit o perspectivă asupra modului în care specia ar fi evoluat.Cercetarea rezultată în urma descoperirii fosilei a fost publicată în Cretaceous Research la 14 iunie.