06 iun. 2023 | 12:42

Ligia Deca, după întâlnirea cu reprezentanții profesorilor: „53% dintre angajații din școli sunt în grevă”. Ce urmează

ULTIMA ORĂ
Ligia Deca, după întâlnirea cu reprezentanții profesorilor: „53% dintre angajații din școli sunt în grevă”. Ce urmează

O nouă întâlnire între reprezentanții dascălilor și ministrul Educației va avea loc, miercuri. Ligia Deca, ministrul Educației, a prezentat la finalul întâlnirii de azi bilanțul angajaților din învățământ care sunt în grevă. Totodată ea a mai spus că peste 15.000 de persoane au renunțat la grevă, după ce a fost adoptat OUG-ul cu creșterile salariale. Bilanțul angajaților din învățământ a fost transmis abia azi, după nenumărate solicitări din partea presei.

Principalele declarații făcute de ministrul Ligia Deca

Update 6 iunie ora 12:45: La finalul întâlnirii cu reprezentanții sindicatelor din Educație, Ligia Deca a făcut o serie de declarații.

  • De la momentul adoptării OUG, avem circa 15.000 de persoane care au renunțat la grevă, dintre care 10.000 sunt cadre didactice. Avem 1.000 de școli unde greva s-a încheiat. Acesta este un gest de încredere.
  • Vom relua discuțiile cu sindicatele Federației mâine, și putem vedea o întoarcere la clase. Avem județe cu 25% participare la greve, Prahova, dar avem și județe, Harghita, unde participarea la greve e la 80%
  • Este clar că încet-încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în școli și asta ne permite, așa cum am discutat încă de ieri, domnul secretar de stat, Sorin Ion, a discutat încă de ieri cu inspectorii școlari ca la nivelul fiecărei unități de învățământ să se poată organiza un program de recuperare în așa fel încât până la finele cursurilor, până la finele anului școlar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educațional, cât și oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce privește salariul pe luna mai, ca urmare a acțiunii.

O nouă întâlnire la Ministerul Educației

Update 6 iunie ora 11:17: La Iași profesorii au ieșit din nou în stradă în timp ce sindicaliștii au fost chemați la o discuție cu ministrul Educației.

“Vom sta în grevă generală până Nicolae Ciucă va înţelege că profesorii şi angajaţii din învăţământ nu mai pot fi minţiţi”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iaşi.

Cadrele didactice protestează în fața Prefecturii din Iași. Este pentru a patra oară de la începutul grevei când profesorii de la Iași ies în stradă.

Un miting are loc și în Galați la care participă sute de profesori.

Update 6 iunie ora 10:14: Ministerul Educației a anunțat în această dimineață că la ora 11:00 este programată o întâlnire cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, la sediul Ministerului Educației.

„Întâlnirea are ca scop consultarea acestora asupra demersurilor necesare pentru adaptarea calendarelor de desfășurare a activităților de final de an și a calendarelor examenelor naționale, în contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Educației.

Între timp azi în mai mult județe din țară sunt anunțate proteste ale profesorilor. Un nou miting al profesorilor în București ar putea avea loc, joi, 8 iunie. Anunțul a fost făcut inițial pe un grup al  profesorilor.

Greva continuă și marți

UPDATE ora 18:11: Reprezentanții sindicatelor din Educație au anunțat că nu renunță la greva generală și transmit politicienilor să renunțe la „orgolii” în dialogul cu profesorii. Mai mult, dascălii cer Guvernului o garanție pentru ca salariul profesorului debutant să fie „cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie”.

„Greva va continua și săptămâna aceasta. Va continua până când Guvernul va respecta doleanțele noastre. În mod special, vorbim despre viitoarea lege a salarizării în care am cerut garanții foarte clare că va pleca de la profesorul debutant, să aibă salariul mediu brut” a transmis George Purcaru, vicepreședinte F.S.L.I. într-o intervenție pentru Antena3.

Ce spun elevii despre greva profesorilor

Update ora 16:55: Asociația Vâlceană a Elevilor a transmis, luni, într-o postare pe Facebook că susțin greva profesorilor:„Nu vă opriți, oricâte amenințări primiți”, au transmis aceștia într-un material video.

Ce se întâmplă cu greva de marți

Marius Nistor, liderul de sindical, a declarat, luni, că profesorii vor decide ce se va întâmpla de, marți, dacă se întorc la cursuri sau nu, însă până acum semnele sunt clare: greva continuă.

„Colegii vor decide ce vor face de mâine. Indiferent dacă vor continuă greva sau că vor reveni la școală, ei merită tot respectul nostru. Momentan mesajul este că greva va continua. Doar colegii noștri pot decide cu totul și cu totul altceva. Elevii să aibă încredere în dascălii lor. În permanență ne-am gândit și ne vom gândit tot la ei.

Nu putem vorbi de compromis atunci când vorbim de viețile a peste 300.000 de colegi de-ai noștri. Cred că guvernul ar trebui să facă compromisul, politicienii noștri, în sensul în care renunță la orgolii și la supărări și vin și iau o decizie care ar trebui să fie importantă pentru toți din învățământ”, a spus acesta într-o intervenție la Digi24.

Greva generală în educație a început luni, 22 mai, iar până marți, 6 iunie, elevii și profesorii sunt în vacanța. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au anunțat, duminică, într-un comunicat de presă că dascălii nu renunță la grevă nici zilele următoare. Sindicaliștii transmit că Guvernul nu i-a convins deloc că vor să investească în educație, dacă greva va înceta.

„Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade.

Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici”, au transmis sindicatele din Educație

Premierul Ciucă, de Ziua Învăţătorului: „Greva a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, un mesaj de Ziua Învăţătorului, în care a subliniat importanța educaţiei pentru viitorul copiilor, dar s-a referit şi la realitatea actuală din sistemul educațional. Acesta a mai spus că orice problemă poate fi rezolvată prin dialog.

„Trecem acum printr-un moment de răscruce pentru învățământul din România, de care depinde viitorul copiilor noștri. Greva din sistemul de învățământ a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog, iar în calitate de prim-ministru am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ și prin soluțiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate.

Toți ne dorim un cadru favorabil unui învățământ de calitate, sens în care ne-am angajat și am început o regândire echitabilă a salarizării – ceea ce am transmis și partenerilor de discuții. Abordăm însă toate aceste aspecte cu responsabilitate și realism, prioritizând resursele necesare”, a transmis Nicolae Ciucă.

Situația Examenelor Naționale

Ligia Deca, ministrul Educației, a transmis săptămâna trecută într-o conferință de presă necesitatea profesorilor la catedră pentru a continua examenele naționale.

„Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasele XII-a, dar și a înscrierilor.

Este foarte important pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor și să asigurăm cele mai bune condiții de desfășurare a examenelor ca să ne putem întoarce cu toții în clase săptămâna viitoare”, a spus Ligia Deca care a mai subliniat că Guvernul a oferit creșteri salariale substanțiale.

Sindicaliștii mai atrag atenția că această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl.

„Aveți însă 6 luni să vă pregătiți. Aveți 6 luni în care puteți reforma statul, în așa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteți acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ. Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase!

Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, au transmis aceștia.