28 iun. 2023 | 10:32

Profesoara care a lipsit de la școală timp de 20 de ani. Vrea să își facă dreptate după ce a fost concediată

ULTIMA ORĂ
Profesoara care a lipsit de la școală timp de 20 de ani. Vrea să își facă dreptate după ce a fost concediată

O profesoară din Italia care a fost concediată pentru 20 de ani de absențe în cei 24 de ani de carieră a promis că își va face dreptate. Cinzia Paolina De Lio a fost concediată în 2017, după ce a reapărut timp de patru luni la școală și a început să formuleze plângeri.

Profesoara care a muncit doar 4 ani din cei 24 de carieră

Cea mai înaltă instanță din Italia a decis concedierea, însă femeia a contestat decizia, spunând că va „reconstitui adevărul”.

Profesoara de liceu, specializată în istorie și filozofie, a declarat că are documente care să-i dovedească povestea, dar a declarat pentru ziarul Repubblica: „Îmi pare rău, dar în acest moment sunt la plajă”.

„Voi reconstrui adevărul faptelor acestei povești absolut unice și suprarealiste”, a spus ea adăugând:

„Nu răspund la întrebări aruncate de jurnaliști care nu ar face dreptate adevărului poveștii mele”.

Profesoara fost repusă în funcție în 2018, în urma unei decizii a unui judecător din Veneția, dar Ministerul Educației a făcut apel împotriva deciziei, iar aceasta a fost anulată de Curtea Supremă de Casație săptămâna trecută.

Ministerul a argumentat că profesoara nu a fost la școală timp de 20 din cei 24 de ani de serviciu. În primii 10 ani a fost complet absentă, iar absențele din ceilalți 10 ani au fost atribuite unor motive de boală, personale sau familiale.

 

Instanța a auzit că, într-o perioadă de patru luni în 2015, când a predat la Chioggia, lângă Veneția, elevii s-au plâns de lipsa ei de pregătire, de faptul că nu a adus manuale și de modul ei „aleatoriu și improvizat” de a corecta.

În urma unei inspecții s-a constatat că era „nepregătită” și „neatentă”, iar studenții au refuzat să participe la cursurile ei deoarece era distrasă de telefon.

Concedierea ei din 2017 s-a transformat într-o bătălie juridică, trecând printr-un apel și un contra-apel, înainte de a ajunge în cele din urmă la instanța supremă.

Apărarea ei privind „libertatea de predare” a fost respinsă de instanță, care a susținut că era responsabilitatea profesorului să garanteze dreptul studenților de a studia.

Descriindu-se în prezent ca jurnalistă independentă, aceasta a declarat presei italiene că are documente care să respingă afirmația potrivit căreia ar fi fost absentă timp de 20 de ani.

Ministerul Educației a declarat că „va depune tot mai multe eforturi pentru a se asigura că activitatea de predare este desfășurată cu profesionalismul adecvat”.