21 iun. 2023 | 17:57

Probleme mari legate de prețurile la alimente. Ce se discută la nivel înalt, care sunt cele mai mari pericole

ACTUALITATE
Probleme mari legate de prețurile la alimente. Ce se discută la nivel înalt, care sunt cele mai mari pericole

După cum știm, autoritățile au decis să se implice pe piața alimentară și să ia unele decizii care să ducă la scădere a prețurilor alimentelor de bază. Doar că unele entități de la noi din țară trag semnale de alarmă.

Există temeri legate de efectele din umbră ale acelor eventuale măsuri. Cu alte cuvinte, unii specialiști sunt de părere că o reducere forțată, sub o formă sau alta, a prețurilor la produsele alimentare care se vând în magazinele din România, ar putea ajunge să fie suportată în cele din urmă de producători. Se dorește comunicare, echilibru și participarea tuturor actorilor implicați în acest lanț decizional și de comerț, înainte de a se lua hotărâri cu privire la măsurile ce urmează să se implementeze mai departe.

Ce trebuie să știe toți românii despre prețurile alimentelor de bază, precum pâinea sau zahărul. Iată ce se va întâmpla curând

Semnalul de alarmă e tras de reprezentanţii Federaţiei Pro Agro. “Federaţia Naţională Pro Agro îşi manifestă îngrijorarea în contextul discuţiilor viitoare între Guvern şi reprezentanţii retailului cu privire la preţurile practicate de aceştia la alimentele de bază. Considerăm că la aceste discuţii trebuie să participe în mod obligatoriu şi reprezentanţii organizaţiilor reprezentative din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe. De asemenea, considerăm că o asemenea discuţie trebuie tratată cu maximă importanţă şi maturitate, întrucât este una foarte sensibilă existând încercări similare de reducere a preţurilor iar acestea au dus la împovărări ale producătorilor din România deşi tocmai aceştia ar fi trebuit să fie protejaţi”, se menționează într-o scrisoare deschisă semnată de Ionel Arion, preşedintele Pro Agro, şi trimisă premierului Marcel Ciolacu.

Motivele de îngrijorare sunt explicate pe larg de Federație, în poziția pe care o redăm mai jos:

“În aceste condiţii, având în vedere experienţe similare precum reducerea preţului la lapte, ne manifestăm îngrijorarea că o eventuală scădere a preţurilor la toate alimentele va fi suportată tot de către producători şi implicit de către bugetul de stat, afectate fiind fermele comerciale care sunt contributori la buget. Menţionăm că este specific actului de comerţ dezechilibrat în favoarea retailului, ca orice reducere sau plafonare a adaosului comercial să fie în fapt trecută în sarcina producătorului, ori acesta vinde deja în pierdere. Pentru aceste motive insistăm ca la masa acestor discuţii să participe şi reprezentanţii producătorilor şi industriei alimentare, riscul ca reducerile să fie suportate de aceştia din urmă este unul neacceptabil”, atrag atenția specialiștii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele