Probleme la granița UE. Toate drumurile dintre cele două țări au fost închise
Traficul a fost blocat marți la granița dintre Polonia și Belarus, în timp ce autoritățile au decis să închidă toate drumurile dintre cele două țări.
Ministerul polonez de Externe a confirmat luni că Minskul a demis trei oficiali polonezi, după ce au apărut informații potrivit cărora un polițist de frontieră polonez și doi membri ai consulatului polonez din orașul de frontieră Hrodna au fost expulzați.
Acest lucru vine în contextul în care jurnalistul de etnie poloneză Andrzey Poczubut, un critic al regimului președintelui belarus Alexander Lukașenko, a fost încarcerat în urmă cu două săptămâni pentru opt ani, o măsură care a alimentat din nou tensiunile dintre țările vecine.
Răspunsul inițial al Poloniei a fost închiderea punctului de trecere a frontierei Bobrowniki, una dintre cele două rute terestre directe pentru camioane și automobiliști. De asemenea, Polonia și-a retras consulii din orașele belaruse Grodno și Minsk.
Autoritățile poloneze au declarat că Minsk continuă să împingă mii de migranți în Polonia.
În 2021, Polonia, Lituania și Letonia l-au acuzat pe Lukașenko că folosește migrația ca mijloc de destabilizare a UE, după ce zeci de mii de migranți au încercat să treacă din Belarus în condiții de îngheț.
În iunie 2022, Polonia și-a consolidat frontierele cu un nou gard de 186 de kilometri.
Belarus va forma o forță militară de voluntari de 100.000-150.000 de oameni
Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat luni că a ordonat formarea unei noi apărări teritoriale de voluntari, astfel încât toată lumea să știe cum să „mânuiască armele” și să fie pregătită să răspundă la un act de agresiune și să mențină ordinea publică pe timp de pace.
„Situația nu este ușoară. Am spus de mai multe ori: fiecare om – și nu numai un om – ar trebui să știe cel puțin să mânuiască armele”, a declarat Lukașenko în cadrul reuniunii Consiliului său de Securitate.
„Cel puțin pentru a-și proteja familia, dacă este necesar, casa, propria bucată de pământ și – dacă este necesar – țara.”
Lukașenko, care a permis Rusiei să se folosească de Belarus pentru a trimite trupe în Ucraina în urmă cu un an, a declarat adesea că armata sa va lupta doar dacă Belarusul va fi atacat. El a mai spus că „experiența” din Ucraina necesită o apărare suplimentară.
„În cazul unui act de agresiune, răspunsul va fi rapid, dur și adecvat”, a declarat luni Lukașenko.