Prințul african răpit de englezi: drama copilului oferit Reginei Victoria ca trofeu și înmormântat la castelul Windsor

ACTUALITATE
Prințul african răpit de englezi: drama copilului oferit Reginei Victoria ca trofeu și înmormântat la castelul Windsor
07 mai 2023 | 20:05

Odată cu încoronarea Regelui Charles al III-lea, au ieșit la iveală și detalii mai puțin cunoscute despre monarhia engleză. În urmă cu mai bine de 150 de ani, a avut loc un eveniment nefericit care va rămâne pentru totdeauna în istoria Regatului Unit.

Povestea tristă a prințului african răpit de englezi

În anul 1861, prințul Alemayehu, pe numele său real Dejazmatch Alemayehu Tewodros, se năștea la Magdala, un oraș din Etiopia, el fiind fiul împăratului Tewodros al II-lea și al împărătesei Tiruwork Wube a Etiopiei. Tatăl lui era Tewodros al II-lea, împăratul Abisiniei, în prezent Etiopia.

Deși viața prințului se aștepta să fie una lipsită de griji, destinul a avut alte planuri pentru el. Pe când avea vârsta de șapte ani, prințul Alemayehu a fost răpit de englezi. Dar iată cum începe întreaga poveste tragică!

În anul 1868, aproximativ 13.000 de trupe britanice au sosit la Magdala, pentru a salva ostaticii englezi care fuseseră ținuți captivi de împăratul Tewodros al II-lea, tatăl lui Alemayehu, scrie insider.com. 

Împăratul ținea ostatici sute de britanici, după ce a cerut guvernului din Anglia o alianță militară, sperând să aibă un sprijin împotriva rebeliunilor interne cu care s-a confruntat Etiopia la vremea respectivă. Din nefericire, britanicii nu i-au răspuns niciodată cererii, așa că s-a văzut nevoit să ia măsuri.

Tatăl lui s-a sinucis

În cele din urmă, bătălia sângeroasă s-a încheiat cu eliberarea misionarilor britanici captivi și cu moartea împăratului Tewodros al II-lea, care a preferat să se sinucidă pentru a nu ajunge în captivitate.

TewodrosII, tatăl lui Alemayehu/ foto: factinate.com

TewodrosII, tatăl lui Alemayehu/ foto: factinate.com

Totodată, trupele britanice au comis cel mai mare jaf de artefacte din istoria Etiopiei. În plus, soldații englezi l-au luat și pe prințul Alemayehu, care avea la acea vreme vârsta de 7 ani.

Un ofițer britanic l-a luat pe prinț și l-a dus în Anglia

Tristram Speedy, un ofițer britanic în bătălia de la Magdala, i-a dus pe prinț și pe mama sa, împărăteasa Tiruwork Wube, în Marea Britanie. În timpul călătoriei din Etiopia către Anglia, mama prințului Alemayehu a decedat.

Prințul Alemayehu, alături de ofițerul britanic Speedy. Foto: lemnsissay.com

Prințul Alemayehu, alături de ofițerul britanic Speedy. Foto: lemnsissay.com

Odată ajuns în Marea Britanie, prințul african a fost găzduit în casa lui Speedy și prezentat ulterior Reginei Victoria a Angliei. Monarhul a fost atât de încântat de venirea micuțului prinț, încât i-a oferit o bursă ofițerului britanic, pentru a se ocupa de educația lui Alemayehu.

Prințul Alemayehu 3

Prințul Alemayehu. Foto lemnsissay.com

Cât timp a studiat la școli pregătitoare de elită, Alemayehu a fost marginalizat și considerat drept un sălbatic. Singurele imagini cu el îl înfățișau ca pe un băiat profund nefericit, rupt de legăturile rupte de patria și forțat să se acomodeze în Marea Britanie.

Regina Victoria s-a ocupat îndeaproape de educația lui Alemayehu

În anul 1878, prințul din Etiopia s-a alăturat școlii de pregătire a ofițerilor de la Royal Military College, Sandhurst, însă șederea lui acolo nu a fost de bun augur. Așadar, în 1879 a fost trimis la Far Headingley, Leeds, West Yorkshire.

Prințul Alemayehu, în uniformă școlară. Foto: allaboutethio.com

Prințul Alemayehu, în uniformă școlară. Foto: allaboutethio.com

Din nefericire, la vârsta de 18 ani, el a făcut pleurezie și a murit după șase săptămâni de boală, în ciuda eforturilor mari al medicilor să-l salveze.

A decedat la vârsta de 18 ani

Regina Victoria, puternic îndurerată când a aflat de moartea lui, a cerut ca prințul să fie înmormântat la capela din Windsor. Înmormântarea lui a avut loc la 21 noiembrie 1879, în prezența lui Cyril Ransome, cancelarul de Finanțare Stafford Northcote, a generalului Napier și a căpitanului Speedy.

„Foarte îndurerată și șocată să aud că bunul Alamayou a murit în această dimineață. Este prea trist! Singur, într-o țară străină, fără o singură persoană sau rudă să-i fie aproape”, a fost mesajul Reginei Victoria.

Pe placa comemorativă a lui Alemayehu se regăsesc următoarele cuvinte: „Am fost străin și m-ai primit”!

În 2007, președintele Etiopiei, Girme Wolde-Giorgis, a făcut o cerere către Palatul Buckingham, pentru a cere repatrierea rămășițelor prințului Alemayehu, însă solicitarea lui a fost respinsă.

Prințul Alemayehu/ Foto: Wikipedia

Prințul Alemayehu/ Foto: Wikipedia

În 2022, un muzeu din Marea Britanie a anunțat că va restitui 72 de artefacte furate de armata britanică din Etiopia.

„Dovezile au arătat foarte clar că aceste obiecte au fost obţinute prin forţă, iar o consultare externă ne-a confirmat opinia că este atât moral, cât şi adecvat să le restituim Nigeriei”, a declarat Eve Salomon, preşedinta consiliului de administraţie al muzeului.

Viața prințului african, descrisă în piese de teatru

Inspirată din viața tragică a prințului african, piesa de teatru Abyssinia a făcut ravagii în anul 2001. A fost scrisă de Adewale Ajadi și regizată de Femi Elufowoju Jr. Totodată, s-a făcut și un turneu special în Anglia, în memoria prințului Alemayehu.

Viața acestui Prinț a stat la baza piesei Abyssinia din 2001, care a făcut un turneu în Anglia într-o producție de Tiata Fahodzi. Scrisă de Adewale Ajadi și regizat de Femi Elufowoju Jr, a jucat în The Other Place din Stratford on Avon, Southwark Playhouse și în alte teatre regionale.[8]

Și regizorul etiopian Selam Bekele a reinterpretat viața lui Alamyehu într-un scurt film experimental, intitulat ‘Prințul de nicăieri’. Filmul lui Bekele a fost proiectat în Statele Unite în 2014 și 2015.

Povestea vieții lui Alemayehu este transpusă și în piesa ‘I was a stranger’ (n.r. Am fost un străin), a lui Peter Spafford, difuzată la BBC Radio, în mai 2004.

Prințul Alemayehu

Prințul Alemayehu