Primul transplant complet de ochi a avut loc, în Statele Unite ale Americii. Cine este pacientul şi câte ore a durat intervenţia
În cea mai recentă realizare medicală revoluționară, o echipă de chirurgi de la NYU Langone Health din New York a efectuat cu succes primul transplant de ochi întreg din lume. Procedura, salutată ca o descoperire majoră, a implicat îndepărtarea unei părți a feței și a întregului ochi stâng, inclusiv alimentarea cu sânge și nervul optic, de la un donator.
Operația, condusă de Dr. Eduardo Rodriguez, marchează un progres semnificativ în știința medicală. Transplantul unui ochi întreg a fost mult timp un obiectiv provocator și, deși s-a obținut un oarecare succes la animale, aceasta este prima dată când este efectuat pe o persoană vie. Dr. Rodriguez, care are o vastă experiență în transplanturi faciale, a subliniat evoluția procedurii, constatând o reducere a timpului necesar intervenției chirurgicale de la 36 de ore în 2012 la 21 de ore în acest caz. Transplanturile de față, a susținut el, ar trebui considerate acum un „standard de îngrijire” în anumite cazuri de desfigurare severă.
Aaron James, beneficiarul transplantului de ochi inovator, a suferit nu numai pierderea ochiului stâng, ci și alte răni semnificative, inclusiv pierderea brațului stâng dominant deasupra cotului, nasului, buzelor, dinților din față, zona obrazului stâng și bărbie. El a fost trimis la NYU Langone Health, cunoscută pentru expertiza sa în transplanturi faciale, iar operația a avut loc pe 27 mai.
În timp ce ochiul stâng transplantat pare sănătos, cu o cantitate bună de sânge și menținându-și presiunea, James nu este încă în stare să vadă prin el. Cu toate acestea, există optimism în rândul profesioniștilor medicali implicați în caz. Medicul oftalmolog Vaidehi Dedania și-a exprimat speranța, afirmând că procedura este „o realizare uriașă”. Dr. Kia Washington, profesor de chirurgie la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus, și-a felicitat colegii pentru realizările lor, subliniind impactul global al intervenției chirurgicale în restabilirea vederii și oferind speranță indivizilor din întreaga lume.
Cum a fost realizat primul transplant total de ochi din lume
În ciuda incertitudinii cu privire la restabilirea vederii în cazul lui James, acesta rămâne optimist. Ochiul său drept este intact și chiar dacă transplantul oferă doar valoare cosmetică, operația este considerată utilă. James și-a exprimat recunoștința pentru îmbunătățirile aduse vieții sale, cum ar fi acela de a putea mirosi, mânca, gusta din mâncare și să-și sărute din nou soția după un an și jumătate. El a subliniat, de asemenea, importanța sensibilizării cu privire la această opțiune, în special în ceea ce privește transplantul de ochi.
Experții medicali speculează cu privire la potențialele evoluții viitoare pentru restabilirea vederii. Echipa NYU Langone a folosit celule stem adulte derivate din măduva osoasă pentru a promova repararea nervilor, iar alte abordări de ultimă oră, cum ar fi terapia genică, învelișurile nervoase sau dispozitivele care preiau semnale pentru a ocoli căile deteriorate, sunt luate în considerare pentru atingerea scopului final, acela de refacere a vederii.
Deși poate fi puțin probabil ca ochiul lui James să-și recapete vederea, având în vedere timpul scurs de la intervenție chirurgicală, profesioniștii medicali precum Dr. Jeffrey Goldberg de la Institutul Byers Eye de la Universitatea Stanford își exprimă optimismul cu privire la progresele continue în tratamentele care promovează regenerarea nervului optic. Transplantul de succes deschide noi posibilități pentru restabilirea funcției vizuale semnificative pacienților nevăzători la nivel global, marcând un moment esențial în încercarea de a depăși deficiențele de vedere prin intervenții medicale inovatoare, arată Science Alert.