13 iun. 2023 | 18:51

Prețurile la alimente vor exploda, ca urmare a distrugerii barajului din Ucraina. Avertismentul ONU

ULTIMA ORĂ
Prețurile la alimente vor exploda, ca urmare a distrugerii barajului din Ucraina. Avertismentul ONU

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a atras, marți, atenția că ruperea uriașului baraj din epoca sovietică de pe râul Nipru din Ucraina va avea un impact uriaș asupra securității alimentare globale, va duce la o creștere a prețurilor la alimente și ar putea cauza probleme cu apa potabilă pentru sute de mii de oameni.

Barajul, care face parte din centrala hidroelectrică Kakhovka, a fost rupt în primele ore ale zilei de 6 iunie, permițând ca o parte din cei 18 kilometri cubi de apă pe care îi reținea să se reverse pe o porțiune din sudul Ucrainei.

Impact uriaș asupra securității alimentare globale

Nu este clar ce anume a cauzat breșa, deși seismologii norvegieni și sateliții americani au detectat ceea ce pare a fi o explozie. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de explozie, potrivit Reuters.

Martin Griffiths, șeful de ajutor al ONU, a declarat pentru BBC că impactul asupra securității alimentare ar putea fi semnificativ.

„Acesta este un grânar – întreaga zonă care coboară spre Marea Neagră și Crimeea este un grânar nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga lume. Suntem deja în dificultate în ceea ce privește securitatea alimentară, dar prețurile alimentelor, sunt sigur, vor crește

Este aproape inevitabil că vom vedea probleme uriașe, uriașe în ceea ce privește recoltarea și semănatul pentru următoarea recoltă. Și astfel, ceea ce vom vedea va fi un impact uriaș asupra securității alimentare globale – asta se va întâmpla”, a declarat Griffiths.

Ucraina și Rusia sunt doi dintre principalii producători agricoli din lume și actori importanți pe piețele de grâu, orz, porumb, rapiță, ulei de rapiță, semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui.

El a spus că până la 700.000 de persoane depind de rezervorul din spatele barajului pentru apă potabilă. Fără apă curată, a spus el, oamenii ar fi predispuși la boli și că copiii sunt cei mai vulnerabili într-o astfel de situație.

Griffiths a mai spus că daunele de o asemenea amploare aduse infrastructurii civile sunt complet contrare dreptului umanitar internațional, inclusiv convențiilor de la Geneva.

„Acest lucru este de la sine înțeles. Oricine a făcut acest lucru a încălcat convențiile de la Geneva”, a concluzionar Griffiths.