07 iun. 2023 | 15:32

Prețul gazelor s-a prăbușit: relaxare totală pentru facturile noastre, dar de aici vor veni mari probleme

ACTUALITATE
Prețul gazelor s-a prăbușit: relaxare totală pentru facturile noastre, dar de aici vor veni mari probleme

Am ajuns să trăim și momentul în care vedem prăbușindu-se prețul gazelor. Cele mai recente cifre oficiale de pe piața de profil indică faptul că am scăpat de criza energetică.

Prețul spot al gazului a atins cel mai mic nivel din ultimii doi ani, ajungând astfel sub pragul de 100 lei/MWh.

„Duminică, pe piața intraday s-au tranzacționat 11 GWh (aproximativ 5% din producția internă curentă) la un preț mediu de 98,8 lei/MWh. Ultima dată când fusese înregistrat un preț mai redus a fost în urmă cu mai mult de 2 ani, pe 3 mai 2021, când 14 GWh s-au comercializat la un preț mediu de 98,7 lei/MWh”, conform unei analize Profit.ro.

Pe de altă parte, persoanele vulnerabile și care primesc ajutoare pentru facturile la energie ar putea avea parte de o veste proastă în următoarea perioadă, în condițiile în care autoritățile române se află sub o presiune din ce în ce mai mare din partea Bruxelles-ului de a umbla la ajutoarele pentru români.

O veste excepțională pentru facturile la gaz, dar din păcate aduce și probleme mari pentru românii săraci

Până la finele anului curent, actualele ajutoare pentru energie ar trebui să inceteze, cred oficialii europeni.

„Toate statele membre ar trebui să pună capăt măsurilor de sprijinire a energiei în vigoare până la sfârșitul anului 2023.

În cazul în care noi creșteri ale prețurilor la energie vor necesita punerea în aplicare a unor măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie orientate spre protejarea gospodăriilor și a întreprinderilor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal și să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, au insistat oficialii de la Comisia Europeană.

Scopul autorităților europene este de a reduce cheltuielile în statele europene, deoarece situația bugetară a celor mai multe dintre ele e una dificilă.

Deficitele bugetare sunt la ordinea zilei, iar balanța de cheltuieli și venituri e dezechilibrată în statele membre ale Uniunii Europene. Tocmai de aceea pare a se impune o rigoare financiară.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele