27 dec. 2023 | 10:37

Premieră în tehnologie: Dispozitivul care “citește” gândurile. La ce ajută sistemul alimentat de AI

ACTUALITATE
Premieră în tehnologie: Dispozitivul care “citește” gândurile. La ce ajută sistemul alimentat de AI

Noua inteligență artificială pentru „citirea minții” traduce gândurile direct din undele cerebrale – fără implanturi.

Dispozitivul care “citește” gândurile

Un sistem AI neinvaziv, primul în lume, poate transforma gândurile tăcute în text, în timp ce solicită utilizatorilor doar să poarte o șapcă confortabilă. Cercetătorii australieni care au dezvoltat tehnologia, numită DeWave, au testat procesul folosind date de la peste două duzini de subiecți.

Participanții citeau în tăcere, în timp ce purtau o șapcă ce le-a înregistrat undele cerebrale prin electroencefalogramă (EEG) și le-a decodificat în text. Cu o rafinare suplimentară, DeWave ar putea ajuta pacienții cu AVC și paralizie să comunice și să le faciliteze oamenilor să dirijeze mașini precum brațele bionice sau roboții.

„Această cercetare reprezintă un efort de pionierat în traducerea undelor EEG brute direct în limbaj, marcând o descoperire semnificativă în domeniu”, spune informaticianul Chin-Teng Lin de la Universitatea de Tehnologie din Sydney (UTS).

Vezi și: Inteligența artificială reconstruiește videoclipuri „cinematice” din undele cerebrale, cu o acuratețe impresionantă: experimentul parcă desprins din Black Mirror

Cum funcționează

Deși DeWave a atins doar puțin peste 40% acuratețe pe baza unuia dintre cele două seturi de valori în experimentele efectuate de Lin și colegii, aceasta este o îmbunătățire cu 3% față de standardul anterior pentru traducerea gândurilor din înregistrările EEG. Scopul cercetătorilor este de a îmbunătăți acuratețea la aproximativ 90%, ceea ce este la egalitate cu metodele convenționale de traducere a limbii sau software-ul de recunoaștere a vorbirii.

Alte metode de traducere a semnalelor creierului în limbaj necesită intervenții chirurgicale invazive pentru a implanta electrozi sau aparate RMN voluminoase și scumpe, ceea ce le face impracticabile pentru utilizarea zilnică – și adesea trebuie să folosească urmărirea ochilor pentru a converti semnalele creierului în bucăți, la nivel de cuvânt.

Când ochii unei persoane trec de la un cuvânt la altul, este rezonabil să presupunem că creierul său ia o scurtă pauză între procesarea fiecărui cuvânt. Traducerea undelor EEG brute în cuvinte – fără urmărirea ochilor pentru a indica cuvântul țintă corespunzător – este mai dificilă.

Undele cerebrale de la diferiți oameni nu reprezintă toate pauzele între cuvinte în același mod, ceea ce  este o provocare, și anume să învețe AI cum să interpreteze gândurile individuale.

După un antrenament amplu, codificatorul DeWave transformă undele EEG într-un cod care poate fi apoi asociat cu anumite cuvinte, în funcție de cât de aproape sunt acestea de intrările din „cartea de coduri” DeWave.

Vezi și: Inovație în tehnologie: o nouă interfață creier-computer ce poate decoda vorbirea