31 mai 2023 | 15:56

Premieră în SUA. Un grup de experți NASA investighează incidentele în care au fost implicate OZN-uri

ULTIMA ORĂ
Premieră în SUA. Un grup de experți NASA investighează incidentele în care au fost implicate OZN-uri

Un grup de experți de la NASA, format anul trecut pentru a studia ceea ce guvernul numește „fenomene aeriene neidentificate”, denumite în mod obișnuit OZN-uri, urma să organizeze miercuri prima sa întâlnire publică, înaintea unui raport așteptat în următoarele săptămâni.

Prima investigație de OZN-uri realizată de NASA

Organismul format din 16 membri, care reunește experți din domenii care variază de la fizică la astrobiologie, a fost înființat în iunie anul trecut pentru a examina observațiile neclasificate de OZN-uri și alte date colectate de la guvernul civil și din sectoarele comerciale.

Obiectivul sesiunii publice de patru ore de miercuri „este de a ține ultimele deliberări înainte ca echipa de studiu independentă a agenției să publice un raport în această vară”, a declarat NASA în anunțul întâlnirii.

Grupul de experți reprezintă prima anchetă de acest gen desfășurată vreodată sub auspiciile agenției spațiale americane pentru un subiect pe care guvernul l-a consemnat cândva în competența exclusivă și secretă a oficialilor militari și de securitate națională.

Studiul NASA este separat de o investigație recent formalizată la Pentagon privind fenomenele aeriene neidentificate, sau UAP, documentate în ultimii ani de aviatori militari și analizate de oficiali americani din domeniul apărării și al serviciilor de informații, scrie Reuters.

„Nu e nicio dovadă că obiectele neidentificate sunt de origine extraterestră”

În timp ce misiunea științifică a NASA a fost văzută de unii ca promițând o abordare mai deschisă a unui subiect tratat mult timp ca tabu de către instituția de apărare, agenția spațială americană a făcut cunoscut de la început că nu se grăbea să tragă concluzii pripite.

„Nu există nicio dovadă că obiectele zburătoare neidentificate sunt de origine extraterestră”, a declarat NASA în anunțul privind formarea comisiei în iunie anul trecut.

Ce spune NASA despre OZN-uri

NASA, în anunțul reuniunii de miercuri, a declarat că agenția spațială definește OZN-urile ca fiind observații ale unor evenimente pe cer care nu pot fi identificate ca fiind aeronave sau fenomene naturale cunoscute din punct de vedere științific”.

Oficialii americani din domeniul apărării au declarat că recenta inițiativă a Pentagonului de a investiga astfel de observații a dus la sute de noi rapoarte care sunt în curs de examinare, deși majoritatea rămân categorisite ca fiind inexplicabile.

Șeful Biroului de rezolvare a anomaliilor din toate domeniile (AARO), recent înființat de Pentagon, a declarat că existența vieții extraterestre inteligente nu a fost exclusă, dar că nicio observație nu a produs dovezi de origine extraterestră.