12 iul. 2023 | 18:45

EXCLUSIV Prefectul de Vâlcea, despre verificările de la azilul Bio Casanova: „Au fost găsite nereguli și în trecut”. Căminul se lauda cu fermă proprie și condiții de lux. Rude: „Este un calvar pentru cei lăsați acolo”

ULTIMA ORĂ
EXCLUSIV Prefectul de Vâlcea, despre verificările de la azilul Bio Casanova: „Au fost găsite nereguli și în trecut”. Căminul se lauda cu fermă proprie și condiții de lux. Rude: „Este un calvar pentru cei lăsați acolo”

Azilul de bătrâni BioCasanova din Vâlcea, unde, marți, au intervenit mascații, deoarece administratorul căminului nu a permis accesul în incintă, va fi închis după ce în urma controalelor s-au descoperit mai multe nereguli. Prefectul județului Vâlcea Mihai Oprea a declarat pentru Playtech.ro că în trecut centrul a fost amendat de OPC pentru diferite abateri, însă el personal nu a primit nicio plângere. Totodată, azilul este cotat cu 2,5 stele pe google și potrivit unor recenzii postate de aparținători chiar din 2015 locul este considerat „un iad”.

39 de bătrâni, închiși în azil. Patronul nu i-a lăsat pe polițiști să intre

Potrivit autorităților în cămin se aflau 39 de persoane internate și 6 angajați. Patronii nu au vrut să deschidă porțile autorităților pentru a-i prelua pe bătrâni, mai ales că centrul fusese verificat de autorități încă de luni.

Inspectorii au decis luni să închidă bucătăria, pentru că mâncarea nu era gătită corespunzător și era mizerie. Tot luni au dispus și închiderea a opt camere tot din cauza mizeriei. Au revenit marți, iar inspectorii au descoperit că bucătăria nu a fost închisă și nici camerele cu nereguli

Tot marți a venit decizia ca activitatea centrului să fie suspendată timp de șase luni.

”În urma controalelor efectuate la căminul de bătrâni Casanova din Râmnicu Vâlcea, ca urmare a neregulilor constatate de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Vâlcea, s-a dispus închiderea temporară a acestuia, pe o perioadă de maxim 6 luni”, se arată în comunicat.

S-a format o comisie de către prefect la nivelul județului pentru ca cei 39 de bătrâni care sunt acolo să fie transferați la Spitalul Județean din Vâlcea. Astfel, miercuri când au venit să-i ia pe bătrâni ușile centrului erau închise.

„După cum știți administratorul nu a dat voie să se intre în incintă. Eu aștept în continuare de la OPC Vâlcea, de fapt OPC Vâlcea așteaptă decizia de la regionala Craiova, după care vedem ce avem de făcut”, a declarat prefectul Mihai Oprea pentru Playtech.ro.

Întrebat dacă în trecut au fost plângeri legate de modul de funcționare al căminului prefectul a spus că:

„Eu personal nu prin instituția prefectului, nu, dar din ce am înțeles de la OPC au mai fost controale, au mai fost găsite nereguli, au fost luate măsuri  De când sunt eu prefect nu a existat nicio plângere pe adresa prefecturii”, a mai punctat prefectul de Vâlcea.

Mai mult ISU Vâlcea a dat cinci amenzi: două în valoare de 5.000 de lei și trei în valoare de 2.500 lei pentru neregulile găsite.

Azilul este deținut de Constantin Dumitrescu care a declarat, marți seara, într-o intervenție la Antena3 că autoritățile vor să-i închidă căminul pe motiv că are cele mai mici prețuri din zonă.

„Au venit porniţi să îi ia. Au fost în control şi ieri, au fost în control şi azi, ieri am luat amenzi, azi am luat încă o amendă”, a spus Constantin Dumitrescu.

Se așteaptă doar emiterea deciziei de închidere de către Regionala OPC Craiova

„Deoarece drama acestor persoane nu ne este indiferentă, după discuția cu domnul prefect, am decis să venim în sprijinul persoanelor care nu erau îngrijite corespunzător în acest azil privat și am dispus următoarele: Constituirea unui grup operativ, aflat la dispoziția prefectului județului Vâlcea, care, după o evaluare medicală a beneficiarilor serviciilor „Casanova” și, în funcție de starea de sănătate a acestora, să identifice spații pentru găzduirea lor în unitățile specializate din subordinea Consiliului Județean Vâlcea”, a spus Rădulescu.

Între timp prefectura anunță că a stabilit un plan de măsuri și un grafic pentru realocarea de urgență a beneficiarilor cazați în acest centru rezidențial în alte spații specializate, identificate la nivelul celorlalte instituții similare din județ.

Ce beneficii oferea azilul? Carne crescută în propria fermă

„Bio Casanova este un modern cămin pentru bătrâni situat în zona „Troian a localități Rm. Vâlcea, strada Posada (D.N. 67), nr. 52 B, la ieșirea spre Tg. Jiu. Capacitatea este de 45 locuri în camere cu un pat sau două.

Pe lângă alte caracteristici cum ar fi gradul de calificare al personalului, dotarea tehnico-medicală adecvata, cadrul interior si exterior pentru relaxare, destindere, socializare și divertisment. Important este faptul că hrana pentru persoanele cazate la Bio Casanova, este diversă, naturală fiind asigurată în întregime din producția și ferma proprie a căminului”, este descrierea care apare pe site.

Pe 8 aprilie 2016 pe YouTube a fost publicat un filmuleț cu imagini din interiorul căminului. În videoclipul de 11:52 de minute apar imagini cu facilitățile din interiorul căminului, dar și cu personalul angajat.

Recenzii negative: 2,5 stele pe Google

Căminul Bio Casanova a fost notat cu 2,5 stele pe Google și pe internet sunt mai multe recenzii negative ale unor rude care și-au internat aici bătrânii. Unele postări sunt și din 2015.

„Am să vă spun povestea noastră având o bătrână de 86 ani internată la acest cămin ca să vă feriți de acest așezământ unde bătrânii sunt în pericol: viața si demnitatea lor sunt la risc.

Am venit în primăvara cu mama mea care mergea și era bolnavă dar vorbea, mananca singura și mergea la wc. După o luna, au constatat că nu doarme noaptea și vorbește în pat, au sedat-o și într-o săptămâna a ajuns cu somnolență totală și stare de semicoma.

Când fratele s-a dus la ea, i-au spus ”din păcate e pe sfârșite” iar fratele a întrebat: de ce nu o duceți la spital? Nu au vrut să își asume răspunderea, iar noi am dus-o la spitalul județean unde au pus-o pe perfuzii și i-au salvat viața. Nu s-a mai sculat din pat de atunci și starea ei e tare dificilă.

Am dus-o la alt cămin, ni s-a spus ca a fost ”decompensată medicamentos” și că nu o să-și mai revină . Nu am reușit niciodată să vorbim cu managerul, chiar când mama era în coma, sau nici când am semnat contractul. Deci atenție, va pierdeți părinții dacă îi duceți la acest cămin”, a povestit o femeie pe pagina căminului în urmă cu 6 ani.

Ce spun rudele care și-au lăsat bătrânii la azilul Bio Casanova

„Este un loc blestemat înființat și condus de un om care se pretinde religios, în mod paradoxal. Acest loc este exemplul cel mai bun pentru expresia „pe afară-i vopsit gardul și înauntru leopardul”.

De aici mai poți sa muți bolnavul sau bătrânul dacă ai noroc sa îl mai iei în viata. Bătaia de joc a început încă de la „rezervare” (arvuna pentru pastrare loc!!!!!). Atunci ni s-a arătat o camera cu baie, probabil special ținută pentru vizitare.

La momentul încheierii contractului, adică a doua zi după vizitare si plata avansului solicitat, am dus-o pe mama, în 24.04.2015. Atunci ni s-au cerut obligatoriu restul de bani pentru o luna în avans și mama a fost dusă într-o camera minuscula de 2 paturi, în care se înghesuieste al treilea pat, în care nu erau noptiere sau masa și nici baie nu avea.

Explicația d-rei contabile (a cărei răutate si rea-vointa ne-a marcat tot timpul apoi), cu care de altfel s-au purtat toate discuțiile ulterioare, a fost ca îi înghesuie pe bătrâni pentru socializare. Apoi a fost mutata intr-o cameră fără geam și apoi la mansardă, singură”, a povestit o altă femeie.

Aceasta a spus că mama sa suferea de Alzheimer și că nu a fost tratată corespunzător în căminul respectiv. A fost lăsată nesupravegheată și deși îi aduceau produse și haine, femeia era mereu neîngrijită.

„Cine se interesează de internați este incomod și ni s-a pus în vedere de mai multe ori să o „luăm”. Și metodele de a te obliga să o iei nu sunt tocmai ortodoxe. Mama a stat 11 luni, până in 21.03.2016, când am reușit s-o mutam și ne bucurăm că a avut zile, deși a îndurat multe, de unele fără să-și dea seama, din cauza bolii.

Răutatea și minciuna de la Casanova sper să nu existe nicăieri în astfel de locuri. Nu vă lăsați amăgiți de reclamă sau de aparențe de la vizitare Casanova. Găsiți alt loc pentru bătrânii dvs”, a mai punctat femeia.

„Acest Cămin de Bătrâni este un adevărat calvar pentru cei lăsați acolo fiind în grija unor oameni fără pregătire și fără suflet cu niște condiții mizere și un dezinteres total. Din păcate am avut un caz în familie suferind de o boală fără scăpare și am dorit ajutorul cuiva pentru ultimele clipe însă regret amarnic că a trebuit să petreacă o luna în acest azil Casanova Bio care știu doar să își însușească o groază de bani”, a fost mesajul unei alte persoane.

Prefectul spune că nu sunt cămine ilegale în județ

Prefectul județului Vâlcea a mai spus pentru Playtech.ro că toată săptămâna sunt controale la nivelul județului și că va prezenta un bilanț duminică.

„Mai avem de verificat, însă în primele trei zile au fost date sancțiuni de OPC, DSV, etc. Fiecare a dat sancțiuni pe linia lui respectiv ISU pe PSI, DSV pe partea lui de activitate. Pe raza județului Vâlcea nu am fost sesizați cu privire la astfel de azile (n.r. azile ilegale)”, a mai spus prefectul vâlcean.

Controalele au loc în contextul dosarului privind căminele groazei din Ilfov.