24 nov. 2023 | 09:53

Povestea romanului de geniu care ne-a dat apa potabilă. Cine a fost inginerul Elie Radu [VIDEO]

ACTUALITATE
Povestea romanului de geniu care ne-a dat apa potabilă. Cine a fost inginerul Elie Radu [VIDEO]

Elie Radu s-a născut la Botoșani, la 20 aprilie 1853, într-o perioadă de transformări majore pentru Moldova, dar și pentru restul regiunilor istorice din țara noastră.

Radu fost un pionier în lupta pentru drepturile profesionale ale inginerilor și o figură reper pentru dezvoltarea și orientarea domeniului ingineriei în România.

Vezi și: Copilul român de 12 ani considerat geniu în artă de către presa din străinătate. Cum i-a uimit Giulia Pintea pe străini

Parcusul lui Elie Radu prin viață: începuturile

De-a lungul carierei sale, a deținut funcția de președinte al Societății Politehnice, mai exact în anii 1898, 1903 și 1904. Elie Radu și-a început studiile la Botoșani, absolvind școala primară și gimnaziul, apoi a continuat la Colegiul Național din Iași.

Încurajat de tatăl său, a urmat calea de a deveni inginer și s-a înscris la Școala Politehnică din Bruxelles. A absolvit în 1877 și a obținut titlul de inginer diplomat.

După întoarcerea în țară, s-a alăturat Ministerului Lucrărilor Publice și a debutat ca inginer la controlul liniei ferate Ploiești-Predeal, alături de reputatul Anghel Saligny.

Cariera didactică a lui Elie Radu a început în 1894, când a fost numit profesor la Școala Națională de Poduri și Construcții Civile, predând cursuri de Trigonometrie, Poduri și Construcții Civile.

La înființarea Școlii Politehnice din București, a fost printre primii profesori și a predat cursurile de Edilitate și Procedee Generale de Construcții. Recunoașterea sa a fost consolidată odată cu numirea ca Membru de Onoare al Academiei Române în anul 1927.

povestea romanului de geniu care ne-a dat apa potabila. cine a fost elie radu

Elie Radu – fotografie de arhivă

Vezi și: Cine a fost chimistul Nicolae Teclu, românul care a făcut diferența în România

A implementat rețele de alimentare cu apă, la nivel național

Elie Radu a contribuit la construirea șoselelor transcarpatice, după Marea Unire cu Transilvania. A avansat în Ministerul Lucrărilor Publice, ocupând poziții prestigioase și proiectând și construind 650 km de căi ferate.

Proiectul său de suflet a fost linia Târgu Ocna – Comănești – Palanca. A proiectat și executat numeroase poduri din beton armat și tabliere metalice, printre care 60 de clădiri de gări la Curtea de Argeș, Comănești și Galați.

De asemenea, a supervizat proiectarea și construirea clădirii Ministerului Lucrărilor Publice, cunoscută acum ca Primăria Capitalei. De-a lungul carierei sale, a implementat rețele de alimentare cu apă, la nivel național, incluzând orașele București, Botoșani, Sinaia, Turnu Severin, Târgoviște și Iași.

Elie Radu s-a stins din viață la 10 octombrie 1931, la vârsta de 78 de ani, lăsând în urmă o moștenire impresionantă. Contribuțiile sale majore în domeniul ingineriei, educației și construcțiilor rămân părți integrale ale patrimoniului național.

Vezi și: A înființat mișcarea Dada și a insistat să pună România pe harta artei internaționale. Povestea lui Tristan Tzara VIDEO

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele