28 apr. 2023 | 08:59

Povestea fascinantă ascunsă în spatele descoperirii din vremea romanilor: concluzia arheologilor

ACTUALITATE
Povestea fascinantă ascunsă în spatele descoperirii din vremea romanilor: concluzia arheologilor

O comoară ce conține 175 de monede de argint și care a fost dezgropată într-o pădure din Italia pare să fie mult mai importantă, din punct de vedere istoric, decât se credea anterior.

Mai exact, aceasta s-ar putea să fi fost ascunsă acolo în timpul unui război civil, din ultimii ani ai Republicii Romane, relatează Live Science.

O comoară ce conține 175 de monede de argint și care a fost dezgropată într-o pădure din Italia

Cât de veche este comoara, ce înseamnă pentru istorie

Din câte se presupune, monedele de argint ar data din anul 82 î.e.n., adică perioada în care generalul Lucius Cornelius Sulla a dus un război sângeros  pe teritoriul Italiei de astăzi și care s-a încheiat cu victoria acestuia. Ulterior, în urma acestei victoriei Sulla a ajuns dictator al romanilor.

În prezent, comoara de 175 de monede de argint valorează zeci de mii de dolari în banii actuali. Despre aceasta se crede că ar fi aparținut unui soldat care, înainte să moară în luptă, ar fi ascuns-o.

„Un grup de oameni care au trăit pe timp de criză și-au îngropat banii și dintr-un motiv sau altul nu au mai putut să îi recupereze”, a declarat Federico Santangelo, profesor de Istorie Antică și Clasică de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie.

Cercetătorii au descoperit tezaurul ascuns într-un vas de teracotă în anul 2021, dar nu au dat publicității informația, întrucât voiau să studieze cazul pe îndelete, fără să fie deranjați de opinii venite din exterior.

„Aceste monede s-ar putea să fi fost economiile unui soldat care se întorcea acasă în timpul serviciului militar, Le-a ascuns pentru că era o sumă utilă”, a spus, la rândul său, Lorella Alderighi, arheolog.

Victoria generalului Sulla, din 82 î.e.n. a fost urmată 30 de ani mai târziu de un mult mai mare război civil între Iulius Cezar și Gnaeus Pompeius Magnus, Pompei cel Mare, care a ajuns la putere din poziția de adjunct al lui Sulla, informează digi24.ro.

„A devenit foarte clar pentru toată lumea că cine avea să iasă învingător din războiul civil avea să fie – poate nu prin lege, dar cu siguranță în realitate – stăpânul Romei”, a continuat Federico Santangelo.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele