20 iun. 2023 | 11:22

Povestea delfinilor aduși din Ucraina la Delfinariul din Constanța. Câți bani a costat salvarea lor și ce se întâmplă astăzi cu ei VIDEO

VIDEO
Povestea delfinilor aduși din Ucraina la Delfinariul din Constanța. Câți bani a costat salvarea lor și ce se întâmplă astăzi cu ei VIDEO

Delfinariul din Constanța este printre cele mai vizitate locuri din oraș. În 2022, Delfinariul a plătit 3,2 milioane de lei pentru a folosi în spectacole patru delfini salvați din Ucraina. 

Delfini ucraineni fac show la Constanța

Războiul din Ucraina nu a afectat doar oamenii, ci și animalele. Astfel, Consiliul Județean Constanța a anunțat că, anul trecut, patru delfini au fost salvați din Harkov, Ucraina. Aceștia au ajuns la singurul Delfinariu din România. 

Delfinii ucraineni și cei români au lucrat împreună pentru spectacole, iar acest lucru se întâmplă și în prezent.

Autoritățile din Constanța au precizat pentru Ct100 că partea română a semnat un contract prin care urma să plătească pentru reprezentațiile delfinilor ucraineni 40% din încasările totale ale Delfinariului. 

Cât a costat totul

Contractul între Delfinariu și compania Marine World SRL a fost încheiat pe un an și suma plătită în 2022 a fost de 3.262.495,06 lei.

Acest contract a fost semnat pe 14 iunie 2022, iar prima factură a fost emisă pe perioada 19-30 iunie, din prima zi când au început antrenamente.

Contractul a fost semnat de Iulian Călin, membru USR care a fost numit în funcția de director interimar al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, de către Mihai Lupu, șeful CJ Constanța. 

„Este o operațiune de salvare a unor delfini și lei de mare, care a fost făcută cu aprobarea președintelui CJ, Mihai Lupu. Vor fi aduși la noi pentru că noi avem unde să îi ținem până când vor fi trimiși înapoi”, spunea atunci Iulian Călin, directorul CMSN, membru USR.

În 2022, patru delfini și trei foci din Harkov au ajuns la Constanța, după ce au fost salvați. Orașul a fost printre cele mai afectate de război.

Animalele au fost aduse cu camioane și tancuri de apă speciale. 

Înainte de război, delfinii făceau show în Harkov, însă după izbucnirea conflictului, autoritățile ucrainene au făcut apel la ajutor către țara noastră. 

Cei patru delfini ucraineni au stat în carantină 12 zile, apoi i-au cunoscut pe Nini și Chen Chen, cei doi delfini români.